Hledáte-li vhodnou výživnou a chutnou svačinku, může mít podobu makadamových ořechů. Ty jsou původem ze severovýchodní Austrálie, ale dnes už se pěstují na teplých plantážích po celém světě. Jaké cenné látky svému tělu dopřejete, když si na makadamových oříšcích pochutnáte? A lze makadamové ořechy pro chutné sušenky sbírat u sebe na zahradě?
Makadamie celolistá (latinsky Macadamia integrifolia)
Makadamie celolistá je listnatý stálozelený strom, jehož původním domovem je severovýchodní Austrálie. Dnes však tento strom dorůstá až do výšky 10 metrů také na plantážích v Indonésii, Keni, Brazílii, na Novém Zélandu, zkrátka po celém světě. Makadamový ořech se tvarem podobá u nás dobře známému lískovému oříšku, svou chutí i velikostí ho však mnohonásobně předčí.
Věděli jste, že existuje asi 7 různých druhů těchto ořechů, ale pouze dva z nich jsou jedlé? Kromě druhu Macadamia integrifolia je to také druh Macadamia tetraphylla. Bílé chutné jádro je obaleno v tvrdé skořápce, na které je ještě zelená kožovitá slupka. Zajímavý je i sběr ořechů. Člověk si musí na makadamové ořechy počkat, až spadnou ze stromu. Teprve tehdy jsou totiž zralé. I kvůli tomu sběr trvá o něco déle, což se mimo jiné projeví i na ceně makadamových ořechů. Ty bezesporu patří mezi nejdražší.
Makadamové ořechy v sobě ukrývají cenné látky
Dát si makadamový ořech místo sladké tyčinky je velmi dobrou volbou. Makadamový ořech je velmi lahodný. Jeho chuť je máslová až smetanová, díky tomu si na nezdravou čokoládovou tyčinku ani nevzpomenete. Makadamové ořechy jsou ze 75 % tvořeny tuky. Jedná se o zdravé tuky, které přispívají ke správné hladině cholesterolu v krvi, udržují zdravé srdce a cévy. Dále makadamové ořechy obsahují sacharidy, bílkoviny a vlákninu. Vláknina pomáhá s trávením, a proto jsou makadamové ořechy vhodným doplňkem také při hubnutí.
Díky vysokému obsahu železa a mědi jsou makadamové ořechy prevencí chudokrevnosti. Mangan, hořčík a kyselina palmitoolejová zase přispívají ke správné funkci neuronů.
Obsažený vitamín E působí jako antioxidant a zpomaluje proces stárnutí.
Vitamíny | Minerály |
A | železo |
B | fosfor |
E | mangan |
hořčík | |
selen | |
zinek | |
vápník | |
draslík |

Lze si makadamové ořechy vypěstovat na zahradě?
Stromy makadamů vyžadují úrodnou a dobře zavodněnou půdu. Optimální je teplota kolem 25 °C, která dlouhodobě neklesá pod 10 °C. I když stromy vydrží krátké mrazíky, k jejich úrodnosti to moc nepřispěje. Na své zahradě si tedy nejspíš úrodný makadamový strom kvůli chladnějším zimám nevypěstujete. Mohlo by se vám to ale podařit v květináči. V Česku je to totiž mnohem častější varianta pěstování. I okrasné stromy menší velikosti dokážou své pěstitele obdarovat chutnými plody. Stačí, když květináč se stromem umístíte na místo se stálou teplotou a bez průvanu.
V běžných podmínkách začíná makadamový strom plodit už po sedmi letech a vydrží dávat plody až 100 let.
Recept na sušenky s makadamovými ořechy
Pokud vám děti nějaké makadamové ořechy v dóze nechají, můžete z nich upéct sušenky. Díky chuti makadamových ořechů se budou sušenky rozplývat na jazyku. Na sušenkové těsto potřebujete:
- 130 g celozrnné špaldové mouky
- 125 g hladké mouky
- 150 gramů cukru
- vanilkový lusk
- 150 g másla
- 1 ks vejce
- jednu lžičku kypřícího prášku do pečiva
- špetku soli
- 100 g makadamových ořechů
Postup:
Troubu si předehřejte na 170 °C. Mezitím v mixéru dohladka utřete máslo s cukrem a přidejte střed vanilkového lusku. Do vzniklé hmoty postupně přimíchejte vejce, obě mouky se špetkou soli a s kypřícím práškem (mouky vmíchejte už pomalu ručně). Na závěr přidejte nadrobno nasekané makadamové ořechy. Z těsta tvořte kuličky nebo hrudky, které vyskládejte na plech s pečícím papírem. Pečte asi 12 minut dozlatova. Dobrou chuť!