Věděli jste, že 100 g kukuřice pokryje téměř polovinu denní potřeby železa? Je to nutričně bohatá zelenina, která by určitě neměla chybět v našem jídelníčku. Pojďme se společně podívat na její původ a obsáhlé množství využití.
Kukuřice – latinsky Zea
Jedná se o robustní, většinou jednoletou trávu, dorůstající výšky nejčastěji 0,5 až 3 metrů. Patří mezi nejstarší plodinu světa, její první nálezy se vyskytují z oblasti dnešního Peru a Bolivie. Kukuřice byla hlavní plodinou mnoha indiánských kmenů. Dnes je po pšenici a rýži nejpěstovanější obilovinou na světě, na které závisí existence mnoha národů.
Kukuřice se nejvíce konzumuje v USA.
zdroj: Pixabay.com
Pěstování kukuřice
Kukuřice ke svému růstu potřebuje dostatek vláhy a živin, teplotu 22 – 25°C, snáší 30°C a nemá ráda mráz, ten ji ničí. Dělí se na sladkou, supersladkou, pukancovou (ocení zejména milovníci pop cornu) a kukuřici krmnou. Supersladké jsou delikátní pochoutkou, lépe se skladují a zůstávají déle sladké. Rostliny kukuřice jsou vysoké, takže při plánování místa dbáme na to, aby na zahradě nestínily ostatním zeleninám.
- Prospívá jim sousedství s fazolemi nebo hrachem, protože dodávají kukuřici potřebný dusík.
- Rané sladké a supersladké odrůdy je možné vysévat až do 20. července.
- Je vhodné rostliny kukuřice jemně okopávat, mají totiž mělký kořenový systém, a tak k nim průběžně nahrnujeme vrstvu zeminy, abychom zvýšili stabilitu rostliny.
- Sklízíme v tzv. mléčné zralosti, tedy v době, kdy jsou zrna plná a roní mléčně zbarvenou šťávu.
Cukry ve zrnech se hned po sklizni začnou měnit ve škroby a zrna ztrácejí svou sladkost, proto konzumujeme kukuřičné klasy co nejdřív po sklizni. Kukuřice se dá dobře hned po sklizni zamrazit (celé i pokrájené klasy či jednotlivá zrna) nebo naložit do sladkokyselého a slaného nálevu.
zdroj: Pixabay.com
Pozitivní vliv na naše zdraví
Kukuřice obsahuje hned několik zdraví prospěšných látek a mezi ně patří:
- Vitamíny skupiny B (thiamin, biotin, niacin, kyselinu pantotenovou, listovou).
- Glukózu, bílkoviny, vlákninu, nenasycené mastné kyseliny.
- Hořčík, zinek, selen, železo, mangan.
Kukuřice je díky glukóze skvělý zdroj energie, nejen pro naše tělo, ale i mozek. Stimuluje mozkovou činnost, zvyšuje odolnost vůči stresu a podporuje soustředění.
- Okysličuje a podporuje růst buněk, posiluje srdce, podporuje krvetvorbu.
- Udržuje správnou hladinu hormonů, posiluje imunitní systém.
- Má pozitivní vliv na plodnost, zvyšuje pohlavní výkonnost (potenci).
- Podporuje látkovou výměnu, udržuje zdravou pleť, kůži, nehty a vlasy.
- Zlepšuje výkon mozku, soustředění, posiluje nervy, odbourává stres.
- Omlazuje, zlepšuje náladu.
- Posiluje svaly, zlepšuje stav vazivových tkání.
zdroj: Pixabay.com
Kukuřice v kuchyni
Kukuřice získává na popularitě nejen díky své lahodné chuti a snadné přípravě, ale také kvůli tomu, že je skoro nezbytná pro bezlepkovou dietu. Z kukuřičného zrna se vyrábí škrob, mouka, krupice, strouhanka, těstoviny a další rozmanité výrobky, je to také surovina na výrobu lihu, kukuřičného sirupu a oleje.
Můžete si jí pořídit předvařenou, sterilovanou v konzervě či sklenici, nebo mraženou. Ve všech podobách ji můžete využít stejným způsobem.
Pokud si přinesete kukuřici z pole, ponechte ji zabalenou v listech až do doby přípravy, ztrácí jinak rychle svou chuť. Před konzumací odstraňte z kukuřice veškeré nečistoty a zbavte ji všech zbytečných vlásků.
Grilovaná kukuřice – jednoduchý recept
K létu grilování nerozlučně patří, stejně jako stavění sněhuláků v zimě. Recept na grilovanou kukuřici je velmi snadný. Stačí vám k tomu pouze 2 ingredience.
- 1 kukuřice
- Sůl
Postup:
- Kukuřici oloupejte a svlékněte z listů
- Osolte podle chuti a dejte na gril
- Opečte ji ze všech stran, průběžně ji můžete přisolit
- Jakmile se začne zabarvovat do hněda, můžete ji sundat a sníst
Dobrou chuť!
Nechte se inspirovat a vyzkoušejte i další zdravé recepty z naší nabídky.