Červený rybíz

Fotografie: červený rybíz
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Kdo by si na zahradě neudělal zastaveníčko u keře červeného rybízu? Červený rybíz nejen dobře chutná, ale obsahuje řadu prospěšných látek. Jak si rybíz vypěstovat na zahradě a co chutného lze z něj vytvořit?

Zdroj cenných látek pro lidský organismus

Červený rybíz chce mít na zahradě úplně každý, protože obsahuje celou škálu vitamínů, minerálů a dalších látek, které pozitivně ovlivňují zdraví. Konzumace rybízu je prospěšná zejména díky vysokému obsahu vitamínu C. Věděli jste, že v jedné bobulce jsou ukryty přibližně 2 mg vitamínu C? Jedna hrst denně proto bohatě stačí k pokrytí potřebné denní dávky.

Díky obsahu vitamínu C posiluje červený rybíz imunitu, urychluje hojení a pomáhá tělu vytvářet kolagen. Ten pak pozitivně ovlivňuje vzhled pokožky. Červený rybíz dále obsahuje antioxidanty i vitamín E, čímž zpomaluje stárnutí buněk. V červeném rybízu najdete také dostatečné množství vápníku pro sílu kostí nebo železa pro posílení krvetvorby.

Pravidelná konzumace červeného rybízu dále:

  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • pozitivně ovlivňuje nervový systém
  • harmonizuje sliznice
  • podporuje trávení
  • působí močopudně
  • chrání buňky lidského organismu proti působení volných radikálů
  • červený rybíz obsahuje také vlákninu a draslík, což přispívá k lepšímu trávení

Dále niacin, kyselinu pantothenovou, betakaroten, vitamín C, vitamín E, vápník, železo, mangan a hořčík, draslík, vlákninu i cenné flavonoidy.

Jak si doma vypěstovat červený rybíz?

Pokud máte k dispozici zahrádku, byla by škoda nepokusit se vypěstovat keř rybízu červeného. Ten může být už docela brzy po vysazení cenným zdrojem červených bobulek, které mají široké využití. Víte, že z červeného rybízu můžete vyrobit domácí marmeládu nebo lahodný rybízový sirup? Abyste si na těchto domácích výrobcích mohli pochutnat, je důležité učinit první krok – červený rybíz vysadit. Keř nebo stromek červeného rybízu seženete v každém zahradnictví. Nejvhodnější dobou pro vysazování nových keřů jsou podzimní měsíce.

Červenému rybízu se nejvíce zavděčíte dobře vyživenou humózní půdou. Protože červený rybíz koření mělce, je dobré okolí keře zamulčovat. Tím zabráníte případnému poškození kořenů při odstraňování plevele. Před výsadbou kořen keře ponořte na několik hodin do vody a po výsadbě keř důkladně zalijte.

Velmi podstatný je při pěstování i řez rybízu. Jednoleté výhonky rybízu zkracujte na dva až tři pupeny. V prvním roce nechte rybízu cca 6 silných výhonků. V druhém roce přidejte dalších šest. Naopak odumřelých větví rybízu a výhonků, které příliš zahušťují keř, se průběžně zbavujte. Nejlépe ale v předjaří.

Abyste z červeného rybízu dostali maximum, je důležité také hnojení rybízu. Rybízy jsou docela náročné, co se živin v půdě týče. Chybět by jim neměl dostatečný přísun draslíku a fosforu. Ideální je také ke vzrostlému keři každoročně přidávat cca 2 kg kompostu promíchaného s půdou.

Zdroj: Freepik.com

Jak udělat rybízovou marmeládu?

Pokud se o červený rybíz dobře staráte, odvděčí se vám bohatou úrodou. Zvláště při několika keřích můžete mít červených bobulek tolik, že začnete přemýšlet nad tím, jak je zpracovat na později. Červený rybíz můžete zpracovat na řadu způsobů. Výborný je sirup z červeného rybízu, víno z červeného rybízu nebo marmeláda. Na domácí marmeládu z červeného rybízu vám stačí 1 litr šťávy z červeného rybízu a 1 kg krupicového cukru. Postup je jednoduchý:

Dostatečné množství červeného rybízu i se stopkami povařte v malém množství vody cca 25 minut. Šťávu propasírujte a odměřte si její jeden litr (šťávu z červeného rybízu můžete získat i tak, že bobulky dáte do šnekového odšťavňovače).

Do šťávy přidejte 1 kg krupicového cukru a na mírném plamenu vařte asi 35 minut do zhoustnutí směsi. Ještě horkou směs rozlijte do připravených skleniček a postavte dnem vzhůru. A je hotovo! V zimě mírně kyselou rybízovou marmeládu jako když najdete!

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Mary's tears plant
Plicník lékařský
Chinese yam on white background
Yam aneb světelný kořen, jam čínský nebo smldinec čínský
Dimocarpus longan exotic fruits on wooden bowl background - Fres
Longan (dračí oko)
Fennel
Fenykl obecný
Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano

Viaflorin

Reklama