Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Překyselení organismu je častým problémem, a to mimo jiné i o Vánocích

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Překyselení organismu je nejčastějším civilizačním onemocněním, které v organismu způsobuje velké škody, avšak pořád se bere na lehkou váhu. Příznaky překyselení se spíše potlačují, než aby se řešila jejich prvotní příčina. Jak při překyselení postupovat správně?

Jak se projevuje překyselení organismu?

Překyselený organismus se vás může týkat třeba letos o Vánocích, kdy dochází k souhře více příčin – přemíra jídla, kterým se přejíme, méně pohybu, zvýšený příjem alkoholu, ale také stres s Vánocemi spojený. To vše dohromady může způsobit překyselení organismu. To se samozřejmě může objevit v průběhu celého roku.

Jeho příznaky mohou být dosti nenápadné, patří sem:

  • zvýšená únava, která neustupuje
  • nízká fyzická a psychická výkonnost
  • opakující se zažívací potíže
  • větší náchylnost k onemocněním (artróza, dna, nachlazení)
  • obezita
  • průjmy nebo naopak zácpa
  • bolest hlavy
  • podrážděnost
  • časté pálení žáhy
  • snížená obranyschopnost organismu
  • tvorba ekzémů

Na první pohled se může zdát, že tyto zdravotní problémy s překyselením nesouvisí (a samozřejmě mohou mít i jinou příčinu). Odstraněním překyselení organismu však dochází ke komplexní úlevě. Řada lidí však řeší vzniklý problém, a ne jeho příčinu, kterou může být právě výkyv acidobazické rovnováhy organismu.

Jak dlouho překyselení organismu trvá?

Navrátit mu acidobazickou rovnováhu trvá nějaký čas. Je potřeba vytrvat a nečekat zázraky v rámci několika málo dnů. Změna by měla být více komplexní a často je doprovázena doplňky stravy na překyselení organismu, které kyselost snižují. Změna k lepšímu je samozřejmě rychlejší, pokud jde ruku v ruce s úpravou životního stylu – omezení stresu, zařazení více pohybu a dostatečného spánku do vašeho režimu.

Co vede k překyselení organismu?

Kromě složení vašeho jídelníčku záleží také na tom, jak dané potraviny jíte – zda v přiměřeném množství a v klidu, nebo spíše máte sklony k přejídání a k jídlu ve spěchu.

Nejčastějším důvodem překyselení organismu je jeho vychýlení z acidobazické rovnováhy, kterou si organismus velmi dobře hlídá a opečovává. Divili byste se, jak velkou zátěž organismus vydrží. Hlavní roli v udržení rovnováhy mezi kyselým a zásaditým prostředím hrají ledviny a plíce. Pro pochopení celé věci je důležité vědět, že je nutné, aby prostředí organismu nebylo ani příliš kyselé a ani příliš zásadité. Dnešní doba však přiklání misky těchto vah spíše ke kyselosti. Aby ne.

Polotovary, jídla a nápoje plné cukrů, éček, konzervantů a sladidel, bílé pečivo, káva, černý i zelený čaj, alkohol. To vše způsobuje překyselení organismu.

Dále také tyto potraviny:

  • maso
  • masné výrobky
  • vnitřnosti
  • mléko
  • ocet
  • těstoviny
  • obilniny
  • čočka

Kromě těchto potravin překyselení žaludku způsobuje:

  • kouření
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • jídlo ve spěchu
  • přejídání se
  • nedostatečný pitný režim
  • stres
  • hektický způsob života
  • nepravidelný a jednotvárný jídelníček
  • nedostatek spánku
  • negativní emoce
Zdroj: Freepik.com

Co na překyselený žaludek pomáhá?

Léčba překyseleného žaludku vyžaduje celý souhrn účinných kroků od změny stravovacích návyků a zařazení zásaditých potravin do jídelníčku po větší klid při jídle, omezení stresu, větší míru odpočinku a pohybu a tak podobně. Pomoci si můžete celou škálou potravin, bylinkami i babskými radami.

Babské rady na překyselený žaludek

Překyselený žaludek dobře znaly už naše babičky, a to i přesto, že se tyto problémy jistě vyskytovaly v menší míře, než je tomu teď.

Na překyselený organismu doporučovaly:

  • střídmost v jídle
  • intenzivnější žvýkání soust
  • častý pobyt na čerstvém vzduchu
  • bylinné čaje a odvary
  • solné a rašelinové koupele

Bylinky na překyselený organismus

Bylinek na překyselený organismus je celá řada. Jsou to převážně bylinky s čisticí schopností. Proto se například doporučuje očista jater pomocí ostropestřce mariánského.

Účinkují také:

  • kopřiva
  • lopuch
  • kořen pampelišky
  • vřes
  • černý bez
  • kořen čekanky
  • benedikt lékařský
  • přeslička rolní

Potraviny, které je vhodné do jídelníčku zapojit

Právě jídelníček vám nabízí široké pole působnosti, kde můžete udělat největší změny k lepšímu. Je potřeba omezit kyselinotvorné potraviny a ve větší míře do jídelníčku zařadit ty zásadité.

K nim mimo jiné patří:

  • jablečný ocet
  • mladý ječmen
  • chlorella
  • ředkvičky
  • špenát
  • řepa
  • celer
  • fazole
  • černá melasa
  • med
  • banány
  • jablka
  • houby
  • květák

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama