Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Paleo strava – co to je a jaké jsou její výhody a nevýhody?

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Možná i vy v rámci zdravějšího stravování uvažujete o změně vašich stravovacích návyků. Potom se nabízí paleo strava, která se navrací k přirozenému způsobu stravování. Stejně jako ostatní stravovací styly, také paleo strava má své výhody i nevýhody. Jaké to jsou?

Co je paleo strava?

Paleo strava, která se někdy označuje jako pravěká strava, paleolitická strava, stravování z doby kamenné, strava lovců a tak podobně, se navrací k přirozenému způsobu stravování, který byl dostupný našim předkům v pravěku. Možná si po přečtení tohoto úvodu začnete ťukat na čelo. Že by svět byl natolik šílený a začalo by se jíst syrové maso? Samozřejmě, že ne. Tak abychom to upravili, jedná se o pravěkou stravu s výhodami moderní doby. Sběrači a lovci toho neměli na výběr mnoho. Avšak to, co bylo k dispozici, bylo zdravé a dostačující. Cílem paleo stravy ve finále není omezovat se, ale vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám.

Jak vypadá vzor paleo stravy?

Nemusíte pracně dohledávat, co se v pravěku asi jedlo. Je to jasné. Jídelníček pravěkých lidí tvořilo hlavně maso zvěře, kterou si ulovili. Lidé, kteří žili blízko moře, obohatili své stravování o ryby a mořské plody. Dále jedli vejce, ořechy, bobule, med divokých včel a samozřejmě všechno dostupné ovoce a zeleninu.

Dnes lze v rámci paleo stravy konzumovat:

  • sezónní ovoce a zeleninu
  • maso a mořské plody
  • vajíčka
  • ořechy a semínka
  • některé tuky a oleje (avokádový, kokosový, sádlo)

Naopak je potřeba vyhnout se všemu, co nebylo dostupné ani pro pravěké lidi, a to:

  • mléčné výrobky
  • obilniny
  • luštěniny
  • některé druhy tuků a olejů, hlavně slunečnicový, řepkový, kukuřičný nebo arašídový olej

Filozofií paleo stravy je vyhnout se negativnímu aspektu dnešního stravování

Filozofií paleo stravy je vrátit se k dřívějšímu jednoduššímu stravování, které mělo na zdraví jedinečný vliv. V dnešní době je všeho dostatek. Průmyslově zpracované potraviny plné cukru a nezdravých tuků jsou dnes naprosto všude. Není těžké naplnit ledničku ani zasytit kručící břicho. Problém však je, že dostatek všeho může komplikovat výběr a svádět ke konzumaci nezdravého jídla. Je to rychlejší a jednodušší.

Zdroj: Freepik.com

Výhody paleo stravy

K výhodám paleo stravy patří:

  • jednoduchost stravy, která záměrně vynechává sacharidy, cukry a vše průmyslově zpracované
  • kvalita stravy, která jde ruku v ruce s jednoduchostí
  • sezónnost stravy, která je pro paleo stravu doporučována
  • důraz na dostatek bílkovin a minimum sacharidů a cukrů
  • hubnoucí efekt paleo diety
  • blízkost pro lidský organismus
  • absence prázdných kalorií
  • může vyvolávat méně alergií
  • je odlehčením pro trávicí systém

Nevýhody paleo stravy

A kde jsou výhody, tam zaručeně musí být i nějaké nevýhody.

K nim v rámci paleo stravy patří:

  • možné strádání po sacharidech, na které si tělo navyklo – časem to však přejde a organismus si na jejich absenci zvykne
  • nevhodnost tohoto stravování pro vegany a vegetariány – jeho hlavní složku tvoří maso a vejce, ale například i luštěniny, které jsou výborným rostlinným zdrojem bílkovin, jsou pro paleo stravu zapovězené
  • náročnost přechodu na paleo stravu – chybět vám v jídelníčku bude vše, na co jste až doteď byli zvyklí

Dobrou zprávou však je, že paleo strava nemusí být vaším striktním řešením. Můžete se u ní pouze inspirovat, co se zjednodušení jídelníčku týče. Možná si sem tam dopřejete něco z vašeho dřívějšího jídelníčku, ale k základům paleo stravy se znovu vrátíte.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama