Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Jak sušit rajčata a proč je naložit do oleje?

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Máte pocit, že z přebytků rajčat z vaší zahrádky se dá udělat pouze kečup? A co takhle si rajčata podle Italů a jiných obyvatel přímořských států nasušit? Jaké výhody má sušení? A proč je pak ještě nakládat do oleje?

Jaké výhody mají sušená rajčata?

Hlavní důvod, proč rajčata sušit na zimu, je ten, že právě sušená rajčata si v sobě uchovají svou plnou chuť a řadu vitamínů (například látku lykopen a další). I v zimě si tedy můžete na jazyku užívat prosluněnou chuť, a co se prodává na regálech obchodů vás může nechávat klidné. Za chuť-nechuť rajčat mimo sezónu může jednoznačně způsob jejich sběru, kdy rajčata mají do vyzrálosti hodně daleko, a pak i způsob jejich dalšího uchovávání. Sušením tedy konzervujete letní plnou chuť. Ideálně k němu tedy přistupujte vždy v sezóně rajčat. Také proto, že pro jejich sušení můžete vyzkoušet slunce. Pro mnohé z nás však bude jistější trouba nebo sušička ovoce a zeleniny. Sice vám sušení zabere nějaký čas a energii, avšak v zimě vám to otevřená sklenice sušených rajčat zalitých olejem plně vynahradí.

Jak se suší rajčata v jižní Evropě?

Například Italové (ale i jiní obyvatelé přímořských států) suší svou úrodu rajčátek na slunci. Bylo by nejspíš divné, kdyby nevyužili svou prosluněnou krajinu. Často se rajčata suší i se slupkou nakrájená na měsíčky. Někdy se před sušením jemně posolí. Na slunci pak rajčata ztrácí svou hmotnost a vlhkost 4 až 10 dní, záleží na odrůdě i tenkosti plátků. Sušením ztrácí rajčata až 93 % své hmotnosti. Proto můžete mít pocit, že z velkého množství rajčat vám po usušení nic nezbylo. Nezoufejte, zde totiž platí, že méně je více. Chuť sušených rajčat je velmi koncentrovaná.

Jak sušit rajčata v našich podmínkách?

Spíše než na slunci, i když to také můžete využít během opravu horkých letních dní, využijete troubu nebo sušičku ovoce. Sušení rajčat v troubě může trvat klidně i 12 hodin. Čas potřebný na sušení významně zkrátíte například tak, že budete krájet tenčí plátky rajčat nebo rajčata před sušením zbavíte slupky, která může zadržovat vodu. Troubu nastavte na velmi nízkou teplotu 60 °C a během sušení nechte pootevřená dvířka (třeba pomocí špejle), aby mohla vlhkost z trouby odcházet. S blížícím se koncem rajčata kontrolujte. Účelem není vysušit je úplně, ale zachovat v nich částečnou vlhkost. I kvůli ní se pak vyplatí ponořit sušená rajčata do oleje a tím prodloužit jejich trvanlivost.

Proč sušená rajčata nakládat do oleje?

Možná si říkáte, proč se sušenými rajčaty ještě dále pracovat a nakládat je do oleje, když samotné sušení výrazně prodloužilo jejich trvanlivost.

Je to hlavně proto, že:

  • pokud v sušených rajčatech zanecháte nějakou vlhkost (nepřesušíte je), může při nedostatečné kontrole uchovávací dózy způsobit, že sušená rajčata chytnou plíseň
  • olej výrazně prodlouží a usnadní skladování sušených rajčat mimo mrazák

Výhody a rozdíly sušených rajčat a sušených naložených rajčat

Hlavní rozdíly mezi sušenými rajčaty a sušenými rajčaty naloženými v oleji:

  • delší trvanlivost
  • lepší zpracování, protože sušená rajčata je potřeba před zpracováním většinou namočit v teplé vodě
  • výsledná chuť, kterou můžete ovlivnit, když do oleje přimícháte další bylinky (částečně toto lze udělat i u sušených rajčat bez oleje, ale olej je lepším přenašečem chuti)
  • rozdílné možnosti uskladnění v závislosti na tom, kde a jak sušená rajčata uchováváte
Zdroj: Freepik.com

Co s nimi v kuchyni?

Sušená rajčata si v kuchyni najdou řadu využití. Pokud jste je nikdy předtím k vaření nevyužívali, možná vám přijde až líto, o kolik jste dosud přišli. Jsou totiž úplně odlišná od těch kupovaných mimo sezónu a pro všechny recepty s rajčaty budou velkým přínosem. Dát je můžete do salátů, pomazánek, polévek, pod maso nebo si je dát samostatně u televize jako chuťovku. Inspirujte se a vyzkoušejte některý z našich receptů s rajčaty: pizzu, gnocchi, tortilly, saláty a mnoho další rajčatové inspirace.

Jakou mají sušená rajčata v oleji trvanlivost?

Skladování sušených rajčat má svá úskalí. Je samozřejmě naivní si myslet, že po usušení jsou natolik konzervovaná, že vám vydrží celou věčnost. Nevydrží, alespoň ne za všech podmínek.

Sušená rajčata v oleji

  • Sušená rajčata zalitá olejem v uzavřené sklenici vám bez otevření na chladném a tmavém místě vydrží až rok beze změny chuti. Je však potřeba sklenici kontrolovat už po uzavření, jestli třeba nedošlo k nafouknutí víčka či plísni, kterou by mohly způsobit vzduchové bubliny ve sklenici.
  • Po otevření sušená rajčata v oleji skladujte v lednici. Přitom je nutné dohlédnout na to, aby byla celá zalitá olejem. Spotřebovat by se měla do dvou týdnů. Existuje však ještě možnost sušená rajčata z oleje vyndat a zmrazit, což opět prodlouží dobu skladování.

Sušená rajčata bez oleje

  • Sušená rajčata bez oleje skladujte ve vzduchotěsných nádobách na suchém a chladném místě bez přístupu slunečního světla. Takhle vám vydrží několik týdnů až měsíců, ale je potřeba je neustále kontrolovat, případně prosušovat, aby nedošlo k tvorbě plísně.
  • Dalším způsobem je jejich zmrazení. V mrazáku opět vydrží týdny až měsíce. Někteří tvrdí, že takhle jim rajčata vydrží až do příští sezóny. My bychom však dříve spotřebovali sušená rajčata v mrazáku a do sezóny drželi sušená rajčata v oleji. Tak si nechte chutnat!

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama