Rýmovník je užitečná, voňavá a zároveň dekorativní pokojová rostlina. Její pěstování není složité, stačí pouze dodržet pár základních pravidel. Tato rostlinka má vynikající léčebné účinky zejména při rýmě, ale pomůže vám také s kožními potížemi, špatném zažívání, a dokonce i v kuchyni. Využijte rýmovník na maximum!
Správné umístění
Nejlépe uděláte, pokud rýmovník umístíte na světlém místě s rozptýleným světlem. Pozor však dejte na přímé letní slunce, které by mohlo listy spálit. Na tmavém místě se rýmovníku moc dařit nebude, bude pomalu růst a nevzhledně se „vytahovat“. Přes léto můžete rostlinu umístit i ven, třeba na balkon či zahradu.
Zálivka
Se zálivkou raději šetřete, rýmovník nesnáší příliš mnoho vody. Při běžných podmínkách by mělo stačit zalití jednou týdně. Pokud vám lístky žloutnou či usychají, lehce zálivku navyšte. Přebytečnou vodu z podmisky vždy raději vylijte. V zimě omezte zálivku na minimum, a pokud můžete, umístěte květináč na světlé chladnější místo s teplotou kolem 15 °C.
Množení rýmovníku a správná péče
Rýmovník roste celkem rychle a vytváří nekompaktní keříky, a proto je potřeba ho pravidelně zaštipovat, nejlépe do tvaru koule. Rostlinka se vám odmění krásným vzhledem. Odštípnuté stonky dole zbavte listů a vložte do sklenice s vodou, kde rychle zakoření. Množení rýmovníku je tedy více než snadné. Asi za tři týdny rýmovník pustí kořeny, poté ho zasaďte do běžného substrátu s přídavkem písku, který zajistí dobrou propustnost půdy.
Blahodárné účinky rýmovníku
- léčí rýmu a nemoci horních i dolních cest dýchacích
- pomáhá při kašli, astmatu i zánětu dutin
- zklidní žaludek a působí proti nadýmání
- léčí vyrážky, ekzémy, popáleniny a zklidní místo vpichu po bodnutí hmyzem
- snižuje vysoký tlak
- působí silně protizánětlivě na jakékoliv infekce v organismu
- pomáhá i při revmatických potížích a artritidě
- příznivě působí na játra, ledviny, žlučník a močové cesty
- pomáhá při úzkostech a depresích
- účinně odpuzuje hmyz
Jak používat rýmovník
- listy používejte vždy čerstvé, na sušení nejsou příliš vhodné
- lístky rozemněte mezi prsty a přivoňte, vonné silice krásně uvolní nos
- z rýmovníku uvaříte chutný čaj, odvar se hodí k inhalacím
- používá se i jako koření, skvěle se hodí např. k rybám, drůbeži či ke zvěřině
- vhodný na přípravu rýmovníkového sirupu
- vonné silice jsou účinná aromaterapie
Recepty z rýmovníku
Sirup z rýmovníku
Ingredience: 35–40 listů rýmovníku, 1 citron, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 1 litr vody
Postup: Citron i pomeranč oloupejte a nakrájejte na plátky, přidejte listy rýmovníku a vše zalijte litrem vroucí vody. Nechte 1–2 dny louhovat. Poté přeceďte, nálev vlijte do hrnce a přisypte cukr. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a svařte na hustotu sirupu. Ještě horký rýmovníkový sirup nalijte do čistých sklenic či lahví, zavřete a uchovávejte na chladném místě.
Čaj z rýmovníku
Ingredience: 5 lístků rýmovníku, 200 ml vroucí vody, med
Postup: Listy vložte do hrnku, zalijte vroucí vodou a nechte několik minut louhovat. Poté sceďte a oslaďte medem.
Mast z rýmovníku
Ingredience: 30 listů rýmovníku, 200 g tuku (kokosový olej nebo vepřové sádlo)
Postup: Tuk rozehřejte ve vodní lázni a přidejte nakrájené lístky rýmovníku. Směs zahřívejte asi 1 hodinu na mírném ohni, a pak ji na 24 hodin odstavte. Další den směs opět zahřejte a přelijte ji přes jemné sítko do čisté skleničky. Po ztuhnutí mast uchovávejte na tmavém a chladném místě. Mast se hodí na kožní potíže i na rozbolavělý nos od častého smrkání.