Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Fazolky adzuki: luštěniny, které skvěle chutnají a pozitivně ovlivňují trávení

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

V Asii patří mezi nejpopulárnější druhy luštěnin, dokonce se jim přezdívá „královny“, u nás je oceňují pouze opravdoví znalci. Fazolky adzuki nechybí v tradičních receptech japonské, korejské nebo čínské kuchyně. Jsou plné vlákniny, bílkovin a dalších cenných látek včetně antioxidantů. Říká se, že pravidelným jedením těchto luštěnin se prodlužuje mládí. A nejen to, jsou přírodní prevencí proti onkologickým onemocněním. Fazolky adzuki mají pozitivní vliv na trávení, kardiovaskulární a kosterní systém. Proč je zařadit nastálo do každodenního jídelníčku?

Oblíbené fazole v Japonsku

Fazolky adzuki jsou menší semena polodlouhého tvaru, mají tmavě červené až hnědé zbarvení s bílým proužkem na boku. Některé druhy rostliny známé jako Vigna hranatá (Vigna angularis) mohou mít semena odlišného zbarvení a fazolky se mohou objevovat pod názvy azuki, aduki nebo červená sója. Základem jídelníčku jsou zejména v Japonsku, ale nacházejí se v pokrmech v dalších zemích jihovýchodní Asie. Mají vysoký obsah bílkovin a mohou hravě nahradit maso, jsou vítané u vegetariánů a veganů. Jsou zdravé, k tomu báječně chutnají, mají totiž jemně sladký a ořechový nádech.

Zdroj: Freepik.com

Zázračné luštěniny

Semena obsahují okolo 23 % lehce stravitelných rostlinných bílkovin (na 100 gramů výrobku), vlákniny pak asi 17 procent, jsou proto lékem na trávicí potíže a na časté zácpy. Pravidelná konzumace fazolí adzuki zlepšuje střevní peristaltiku, harmonizuje vyměšování a odstraňuje toxiny z těla. Fazolky jsou pokladnicí vitamínů A, B, minerálů a stopových prvků, mimo jiné vápníku, hořčíku, draslíku, manganu, fosforu, železa nebo molybdenu, také důležitých antioxidantů.

Pro krásu a proti rakovině

O prospěšnosti luštěnin věděly jihoamerické kmeny už v době kamenné, různé druhy fazolí měly své neodmyslitelné místo ve starověké čínské kuchyni. Konzumace fazolek adzuki kromě trávení pomáhá zlepšovat také stav pokožky. Dále reguluje hladinu cukru v krvi, posiluje srdce i kosti a brání rozvoji aterosklerózy či rakoviny. Jak bylo řečeno, mají výhodu skvělé chuti, k tomu nejsou náročné na přípravu. Po namáčení se vaří ve vodě přibližně 45 až 60 minut, odvar z fazolí se radí popíjet pro detoxikaci a posílení ledvin. Vařené fazole se mohou přidávat do polévek, karbanátků, zeleninových salátů nebo kaší (včetně ovesných), mohou se jíst také nasladko.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama