Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Ačokča v létě ovládne vaši zahradu i chutě

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Ačokča – okrasná plazivá rostlina původem z And je u nás dnes hojně pěstovanou plodinou. Lidový název ačokči je paprikookurka. To protože vypadá jako paprika, ale chutí se přibližuje více k okurce. Víte, že jedna rostlina může přinést až sto plodů?

Co je ačokča?

Ačokča, jinak známá pod názvem caigua, korila, divoká okurka je bujná liána z jihoamerických And, která v poslední době sklízí obdiv českých zahrádkářů. Zatímco na začátku se pěstovala jako okrasná rostlina, teď je hlavním záměrem sklizeň chutných a osvěžujících plodů. Ačokča je plazivá rostlina, která dorůstá výšky až 5 metrů. Pro její plazivost jsou skvělým umístěním místa u plotů, zídek nebo altánků. Pokud ji chcete pěstovat na zahrádce, počítejte, že rostlině musíte dodat oporu. Podobá se paprice, ale svou chutí připomíná okurku. Sklízí se ještě před úplným dozráním, protože pak její semena zdřevnatí a nejdou pokousat.

Kde roste?

Domovem ačokči je oblast And. Domorodí obyvatelé považovali korilu za důležitý zdroj potravy a v zemích, kde přirozeně roste – v Jižní Americe, Střední Americe a Mexiku, je tak tomu i dodnes. Ačokča miluje tropické klima a v zemích svého původu se rozrůstá do obrovských rozměrů. U nás je tato rostlina jednoletka, protože nepřežije mrazy. Ačokči existuje asi 33 druhů.

Pěstování ačokči u nás

To, že je ačokča tropickou rostlinou, ještě neznamená, že ji nemůžeme pěstovat u nás. U korily je to právě naopak. Naše slunná a teplá léta ji naprosto vyhovují. Akorát je potřeba si ačokču předpěstovat doma v květináči, aby měla rychlejší start. Ačokča preferuje slunná nebo mírně zastíněná místa. Nemá ráda ani příliš suché půdy ani převlhčení. Opora je pro plazivou rostlinu nutností, stejně jako pravidelná zálivka (zejména v období velkého sucha).

Plodů ačokči se můžete dočkat už po 45 dnech pěstování. Předpěstované rostlinky se do země vysazují na konci května a první plody se objevují v polovině léta. Stejně jako ostatní rostliny na zahrádce ačokča velmi chutná slimákům a je potřeba ji před nimi ochránit.

Jaké zdravé látky obsahuje?

Ačokča je významným zdrojem bílkovin, sacharidů a vlákniny. Najdete v ní vitamín A, vitamíny skupiny B, cenné minerály vápník, fosfor, draslík, hořčík, aminokyseliny, kyselinu galakturonovou, pektiny, saponiny, steroidní látky, flavonoidy a další. Díky tomu má řadu pozitivních účinků na zdraví.

Jak účinkuje na zdraví?

Díky vysokému obsahu flavonoidů je ačokča ceněna pro své antioxidační vlastnosti.

  • zlepšuje metabolické procesy v těle
  • dokáže zmírňovat bolesti
  • zmírňuje gastrointestinální poruchy
  • léčí anginu pectoris
  • může být prevencí křečových žil
  • zmírňuje riziko rozvoje aterosklerózy
  • podporuje léčbu infekcí dýchacích cest
  • má omlazující účinek
  • posiluje imunitu
  • působí močopudně
  • reguluje vysoký krevní tlak
  • udržuje normální hladinu cholesterolu
  • reguluje hladinu cukru v krvi, a proto je vhodná pro diabetiky
  • může zvýšit libido u žen i mužů
  • díky nízkému obsahu kalorií podporuje hubnutí
  • posiluje zdraví vlasů a pokožky
Zdroj: Freepik.com

Domorodí obyvatelé And využívali drcené listy korily pro jejich protizánětlivé vlastnosti. Rozemletá semena se konzumovala, pro zbavení se parazitů v trávícím systému. Dále byl oblíbený také odvar z plodů, který chránil jejich krevní oběh.

Jak lze ačokču využít v kuchyni?

Ačokču můžete konzumovat syrovou. Je oblíbeným doplněním čerstvých zeleninových salátů. Jako okurka nejen chutná, ale lze s ní nakládat velice podobně jako s okurkou. Skvělá je v kombinaci s octem. Můžete ji také nakládat, zavařit, dusit, plnit masem, zapékat i grilovat.

Ačokča plněná sýrem

S ačokčou můžete v kuchyni dělat divy. Nemusí být pouze rychlou součástí zdravých zeleninových salátů, můžete ji tepelně zpracovat. Ačokču můžete naplnit směsí sýru, koření a lučiny a pak zapéct.

Co budete potřebovat?

  • ačokču
  • lučinu
  • sýr dle chuti
  • sušená rajčata
  • zakysanou smetanu
  • sůl, pepř, bazalku
  • máslo na vymazání

Ačokču rozkrojte a vydlabejte. Vytvořte si směs z lučiny, strouhaného tvrdého sýra, sušených rajčat, zakysané smetany a koření. Ačokču směsí naplňte, vložte do pekáče vymazaného máslem a zapékejte asi 25 minut. Přejeme dobrou chuť!

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama