Sirup z květů bezinky

Porce: 5 litrů
Doba příravy: 180 min + 24 hod.

Gynex

Reklama

Ingredience

Větší kusy květu bezinky
cca 40 ks
Citróny
3 ks
Voda
4 litry
Cukr krupice
4 kg
Kyselina citrónová
3 - 4 lžičky

Postup

Sirup z květů bezinky má výraznou chuť po bezinkách a jakoby medovou příchuť. U nás doma velice rychle mizí, takže ho děláme min. ze dvou dávek.

Příprava:

Do velkého hrnce si dáme květy bezu, na plátky nakrájené citróny, které jsme pořádně opláchli a zalijeme je vychladlou převařenou vodou.

Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme při pokojové teplotě 24 hodin uležet.

Po vylouhování směs přecedíme do čistého velkého hrnce přes síto s plátýnkem, přidáme 4 kg cukru, 3-4 lžičky kyseliny citrónové a zahříváme za občasného promíchání, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Pak nalijeme sirup do čistých skleněných láhví, uzavřeme je víčkem a necháme vychladnout ve vodorovné poloze.

Skladujeme v chladu a nejlépe opět ve vodorovné poloze, aby k sirupu nemohl vzduch.

Ředíme dle potřeby vodou, při podávání můžeme přidat i plátek citrónu nebo máty a kombinovat ho i se sodovkou.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Rýžové nudle s krevetami

Rýžové nudle s krevetami

Těstoviny a rýže, Ostatní
30 min.
2 porce
Fotografie: Ovesná placka s ořechy

Ovesná placka s ořechy

Sladké
10 min.
1 porce
Fotografie: Kari s rýží a tofu

Kari s rýží a tofu

Těstoviny a rýže, Veganské, Vegetariánské
45 min.
3-4 porce
Fotografie: krémová polévka z bílého chřestu

Krémová polévka z bílého chřestu

Polévky
30 min.
3 porce
Foto: Quiche s hráškem a brambory

Quiche s hráškem a brambory

Bez lepku, Luštěniny, Slané pečivo
50 min.
8 ks