Salát z radicchio a pomeranče se vyznačuje rozmanitou chutí. Převládá chuť pomeranče, doplněná sýrem a celerem, je sladko pikantní.
Příprava:
Čekanku opláchneme a nakrájíme na menší proužky, košťál vyřízneme a dáme do větší mísy.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké půlměsíčky, celer omyjeme a nakrájíme na malé kostičky a obojí přidáme k čekance.
Pomeranče oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a z každé nakrájíme slabé plátky, které rovněž přidáme k nakrájené zelenině.
Šťávu z pomeranče, která se uvolnila při krájení slijeme a použijeme později do zálivky.
Sýr nakrájíme na malé kostičky, přidáme k salátu a lehce promícháme.
V menší misce si rozmícháme olivový olej, stroužky prolisovaného česneku, med, citrónovou a pomerančovou šťávu a trošku pepře.
Zálivku nalijeme na salát, promícháme a necháme v ledničce chvíli uležet, aby se promíchali chutě. Před podáváním můžeme posypat sezamovými semínky.