Až se slunečné léto přehoupne v deštivý podzim, jistě se rádi zachumláte pod hřejivou deku se šálkem chutného čaje, který prohřeje každičkou část vašeho těla. Pro takovou příležitost se skvěle hodí zázvor, který vaše tělo trvale posílí a naplní ho mnoha důležitými minerály i vitamíny. Společně si představíme nejen jejich blahodárné účinky, ale také vám poradíme, jak si zázvor můžete sami vypěstovat a jak si jednoduše vyrobit zázvorový sirup z pohodlí vašeho domova.
Zázvor – latinsky Zingiber officinale
Možná někteří z vás nevědí, že zázvor je ve skutečnosti oddenkem stejnojmenné rostliny, která ho plodí ve třech různých variantách – černé, bílé a růžové. Hlavní rozdíl nalezneme mezi zázvorem černým a bílým.
- Pod pojmem černý zázvor si můžeme představit omytý, neoloupaný a zcela usušený oddenek.
- Naopak zázvor bílý má oddenky pečlivě oloupané a bělostné jako školní křída.
Pokud byste pátrali po oblasti, která jako první začala zázvor před více než třemi tisíci lety pěstovat, museli byste navštívit dalekou východní Asii, přesněji Čínu. Z ní se zázvor ve středověku postupně rozšířil po Hedvábné stezce do dalších asijských oblastí. Jako první z Evropanů ho začali používat Řekové a Římané, kteří ho využívali jako příměs do vonných olejů. Dnes byste původní – divoký zázvor hledali jen stěží, jeho odrůdy se však rozšířily takřka do celého světa. Za všechny země jmenujme alespoň Indii, Jamajku a západní Afriku.
Zázvor není oblíbenou surovinou pouze v oblasti potravinářství, ale také v medicíně. Je prokázáno, že mladé oddenky zázvoru mají silné baktericidní účinky, díky kterým dochází ke snížení cholesterolu v krvi a ke zvýšení tvorby červených krvinek.
Minerály a vitamíny
Než si vyjmenujeme jednotlivé vitamíny a minerály, zaměřme se nejprve na vonné silice, kterých zázvor obsahuje sice jen nepatrné množství, ale blahodárně působí na naše čichové ústrojí. Se silicemi se setkáme převážně u mladých a čerstvých oddenků, které se doporučují používat jako příměs do polévek a omáček, kterým navozují příjemnou aromatickou chuť i vůni.
Jednotlivé léčivé účinky zázvoru jsou známé již od doby čínské medicíny, která ho používala jako obranu proti zvracení, nadýmání i střevních infekcí. Traduje se, že čerstvé oddenky zázvoru výrazně zvyšují tvorbu testosteronu u mužů, a přispívají tak k vyšší produktivitě spermií. Odborníci doporučují zázvor užívat také těhotným ženám, kterým ulevuje od těhotenského nechutenství.
Minerály |
Vitamíny |
sodík | A |
hořčík | B |
vápník | C |
železo | E |
draslík |

Jak pěstovat zázvor
Jak už jsme zmínili výše, zázvor se pěstuje pro svůj atypický oddenek, kterému se nejlépe daří na rozlehlých prosluněných plantážích s vysokým úhrnem dešťových srážek. Zázvor je náchylný na správný výběr půdy, která musí být bohatá na živiny a schopná zadržovat větší množství podzemní vody kvůli zajištění dostatečné vláhy. Půda by neměla být příliš kamenitá. Zázvoru se bude spíše dařit v provzdušněné písčité půdě.
Pokud se rozhodnete pěstovat oddenky zázvoru u vás na zahradě, doporučujeme vám sázet je až ve chvíli, kdy na povrch vylezou jejich rašící pupeny. Zázvor rozhodně nesázejte v zimním období! Je silně náchylný vůči mrazu. Vyplatí se ho proto sázet po jarních mrazících na přelomu března a dubna. Rašící oddenky v průběhu léta pravidelně zalévejte a půdu kolem nich pečlivě hnojte a kypřete. Na podzim se dočkáte masitých oddenků, které lze zpracovat čerstvé či je usušit.
V případě, že nemáte k dispozici zahradu, nevěšte hlavu. I vy si můžete bez problému vypěstovat oddenky zázvoru ve větších květináčích či v polyetylenových pytlích.
Recept na letní okurkový salát se zázvorem
Původně jsme se s vámi chtěli podělit o recept na oblíbený zázvorový sirup, avšak rozhodli jsme se, že pro letní období raději zvolíme zajímavou alternativu osvěžujícího okurkového salátu, do kterého kromě třtinového cukru přidáme také čerstvé oddenky zázvoru.
Ingredience:
- 3 středně velké salátové okurky
- 1,5 najemno nakrájené cibulky (lze použít i cibulku jarní)
- 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 větší masitá rajčata
- 2 čajové lžičky mořské soli
- 2 čajové lžičky hnědého třtinového cukru
- půl šálku červeného vinného octa (asi 125 ml)
Postup:
Okurky nakrájíme na tenké plátky, které smícháme se solí, cukrem, nakrájenou cibulí a nastrouhaným zázvorem. Důkladně směs promícháme a na závěr přidáme na kostičky nakrájená rajčata a vinný ocet. Salát lehce prohodíme a dáme ho na několik hodin vychladit. Podáváme s opečeným celozrnným pečivem. Dobrou chuť! 🙂