Sója

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Fazole ani čočka nevyvolaly u konzumentů takové diskuse jako luštěnina sója. Jaké má sója přínosy na zdraví a jak může škodit? Lze ji vypěstovat na zahrádce a co dobrého z ní uvařit?

Sója (latinsky glycine max) je pro zdraví přínosem i rizikem

Sója pochází z Východní Asie, kde je pro svůj vysoký obsah bílkovin považována za královnu luštěnin. Sója má až 14x více bílkovin než kuřecí maso. Z toho se radují právě vegani i vegetariáni, kteří mohou díky této luštěnině svůj nedostatek bílkovin v jídelníčku hezky dohnat. Se sójou se to však nemá přehánět. Sója, která se v jídelníčku dospělého člověka objeví jednou – maximálně dvakrát týdně, je přínosem. Vyhnout by se její konzumaci měly těhotné ženy a sóju by neměly konzumovat ani děti.

Než se vrhneme na přínosy sóji, vysvětlíme si, co u ní vyvolává spekulace. Největším rizikem sóji je její obsah fytoestrogenů, které jsou velmi podobné hormonům. Častá konzumace sóji může vést ke zvýšené hladině estrogenů v těle, což může vyvolat například předčasnou pubertu či rakovinu prsu. Sója také obsahuje tak zvané antinutrienty, které tělu zabraňují vstřebávat prospěšné vitamíny a minerály. Do třetice obsahuje takzvané goitrogeny, které mohou mít vliv na špatnou funkci štítné žlázy.

V rozumné míře je doporučována především zdravým dospělým, a pak ženám v období menopauzy, kterým v sóji obsažené fytoestrogeny naopak pomohou vyrovnat hladinu hormonů v těle. Kvůli zde zmíněným rizikům však nemusíte sóju odsouvat na druhou kolej. Je ale dobré o této stránce sóji vědět a například se vyhnout její časté konzumaci i jejímu obsahu v dalších výrobcích (sója je často přidávána do dalších výrobků, kde o její přítomnosti možná ani nevíte). Nejzdravější je pak fermentovaná sója.

Sója vitamíny a minerály

Pro svůj obsah bílkovin je vhodným doplňkem stravy pro sportovce, kteří bílkoviny potřebují jako sůl. Stejně tak ji hodně využijí vegani a vegetariány, pro které sója představuje náhradu masa.

Dále sója obsahuje vlákninu, která pomáhá upravit trávení a je vhodná při boji s nadbytečnými kily.

Díky obsahu fytoestrogenů je sója vhodným doplňkem stravy pro ženy v menopauze. Menopauza způsobuje pokles hormonů v těle, a to s sebou nese další příznaky, jako jsou únava, výkyvy nálad a návaly horka. Sója umí hladinu hormonů v těle zvýšit, což je v období menopauzy prospěšné.

Sója také:

– pomáhá chránit srdce

– zabraňuje stárnutí

– snižuje hladinu cholesterolu v krvi

– posiluje kosti

– příznivě ovlivňuje nervovou soustavu

– zmírňuje projevy bolestivé menstruace

Sója obsahuje bílkoviny, vlákninu, nenasycené mastné kyseliny, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, lecitin, železo, vápník, draslík a hořčík.

Zdroj: Freepik.com

Sója a pěstování

Sója klidně může růst na vaší zahradě. U nás se daří převážně keříčkovým odrůdám. Sója nesnáší kyselé půdy, naopak se jí daří ve středně humózní půdě s dostatkem živin. Sója má ráda slunná vyhřátá místa. Sójové boby, které zakoupíte v květinářství nebo zahradnictví, sázejte rovnou do půdy v polovině května. Pamatujte, že sója pro svůj růst potřebuje oporu podobně jako zelené fazolky nebo hrášek. Sója se sklízí tehdy, až je úplně zralá. Zralost sóji poznáte podle žloutnutí a opadávání listů rostliny. Také plody sóji už mají svou barvu podle odrůdy a jsou tvrdé. Ze sóji, kterou jste si vypěstovali na zahradě, můžete uvařit třeba zdravý sójový guláš.

Recept na zdravý guláš ze sójových bobů

Lepší než kupovat sójové polotovary, pracujte s přírodními sójovými boby. Ty je potřeba stejně jako fazole předem namočit, aby změkly. Zdravý guláš ze sójových bobů může být vaším chutným experimentem v kuchyni.

Pokud se rozhodnete pro sóju, zkuste z ní udělat sójový guláš. Toto jídlo zasytí, je chutné a navíc velmi výživné. Na sójový guláš potřebujete:

  • 250 g sójových bobů
  • 3 středně velké cibule
  • 400 g rajčat (čerstvých nebo v konzervě)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajovou lžičku mleté papriky
  • 1 čajovou lžičku majoránky
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • sůl, pepř a majoránku na dochucení

Předem namočené sójové boby (nejlépe přes noc) uvařte doměkka. Na oleji rozpalte olej, zpěňte na něm na drobné kostičky nakrájenou cibuli, přidejte koření a přisypte mouku, která směs zahustí. Směs rozřeďte trochou vody a vmíchejte na kostičky nakrájená rajčata i sójové boby. Směs krátce povařte, dosolte, opepřete a podávejte třeba s rýží nebo vícezrnným chlebem. Dobrou chuť!

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Datle
Datle
Červený rybíz
Červený rybíz
Sedmikráska obecná
Sedmikráska obecná
Měsíček lékařský
Měsíček lékařský
Levandule
Levandule
Maliník obecný
Maliník obecný

Viaflorin

Reklama