Fazole ani čočka nevyvolaly u konzumentů takové diskuse jako luštěnina sója. Jaké má sója přínosy na zdraví a jak může škodit? Lze ji vypěstovat na zahrádce a co dobrého z ní uvařit?
Sója (latinsky glycine max) je pro zdraví přínosem i rizikem
Sója pochází z Východní Asie, kde je pro svůj vysoký obsah bílkovin považována za královnu luštěnin. Sója má až 14x více bílkovin než kuřecí maso. Z toho se radují právě vegani i vegetariáni, kteří mohou díky této luštěnině svůj nedostatek bílkovin v jídelníčku hezky dohnat. Se sójou se to však nemá přehánět. Sója, která se v jídelníčku dospělého člověka objeví jednou – maximálně dvakrát týdně, je přínosem. Vyhnout by se její konzumaci měly těhotné ženy a sóju by neměly konzumovat ani děti.
Než se vrhneme na přínosy sóji, vysvětlíme si, co u ní vyvolává spekulace. Největším rizikem sóji je její obsah fytoestrogenů, které jsou velmi podobné hormonům. Častá konzumace sóji může vést ke zvýšené hladině estrogenů v těle, což může vyvolat například předčasnou pubertu či rakovinu prsu. Sója také obsahuje tak zvané antinutrienty, které tělu zabraňují vstřebávat prospěšné vitamíny a minerály. Do třetice obsahuje takzvané goitrogeny, které mohou mít vliv na špatnou funkci štítné žlázy.
V rozumné míře je doporučována především zdravým dospělým, a pak ženám v období menopauzy, kterým v sóji obsažené fytoestrogeny naopak pomohou vyrovnat hladinu hormonů v těle. Kvůli zde zmíněným rizikům však nemusíte sóju odsouvat na druhou kolej. Je ale dobré o této stránce sóji vědět a například se vyhnout její časté konzumaci i jejímu obsahu v dalších výrobcích (sója je často přidávána do dalších výrobků, kde o její přítomnosti možná ani nevíte). Nejzdravější je pak fermentovaná sója.
Sója vitamíny a minerály
Pro svůj obsah bílkovin je vhodným doplňkem stravy pro sportovce, kteří bílkoviny potřebují jako sůl. Stejně tak ji hodně využijí vegani a vegetariány, pro které sója představuje náhradu masa.
Dále sója obsahuje vlákninu, která pomáhá upravit trávení a je vhodná při boji s nadbytečnými kily.
Díky obsahu fytoestrogenů je sója vhodným doplňkem stravy pro ženy v menopauze. Menopauza způsobuje pokles hormonů v těle, a to s sebou nese další příznaky, jako jsou únava, výkyvy nálad a návaly horka. Sója umí hladinu hormonů v těle zvýšit, což je v období menopauzy prospěšné.
Sója také:
– pomáhá chránit srdce
– zabraňuje stárnutí
– snižuje hladinu cholesterolu v krvi
– posiluje kosti
– příznivě ovlivňuje nervovou soustavu
– zmírňuje projevy bolestivé menstruace
Sója obsahuje bílkoviny, vlákninu, nenasycené mastné kyseliny, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, lecitin, železo, vápník, draslík a hořčík.

Sója a pěstování
Sója klidně může růst na vaší zahradě. U nás se daří převážně keříčkovým odrůdám. Sója nesnáší kyselé půdy, naopak se jí daří ve středně humózní půdě s dostatkem živin. Sója má ráda slunná vyhřátá místa. Sójové boby, které zakoupíte v květinářství nebo zahradnictví, sázejte rovnou do půdy v polovině května. Pamatujte, že sója pro svůj růst potřebuje oporu podobně jako zelené fazolky nebo hrášek. Sója se sklízí tehdy, až je úplně zralá. Zralost sóji poznáte podle žloutnutí a opadávání listů rostliny. Také plody sóji už mají svou barvu podle odrůdy a jsou tvrdé. Ze sóji, kterou jste si vypěstovali na zahradě, můžete uvařit třeba zdravý sójový guláš.
Recept na zdravý guláš ze sójových bobů
Lepší než kupovat sójové polotovary, pracujte s přírodními sójovými boby. Ty je potřeba stejně jako fazole předem namočit, aby změkly. Zdravý guláš ze sójových bobů může být vaším chutným experimentem v kuchyni.
Pokud se rozhodnete pro sóju, zkuste z ní udělat sójový guláš. Toto jídlo zasytí, je chutné a navíc velmi výživné. Na sójový guláš potřebujete:
- 250 g sójových bobů
- 3 středně velké cibule
- 400 g rajčat (čerstvých nebo v konzervě)
- 2 stroužky česneku
- 1 čajovou lžičku mleté papriky
- 1 čajovou lžičku majoránky
- 2 polévkové lžíce oleje
- sůl, pepř a majoránku na dochucení
Předem namočené sójové boby (nejlépe přes noc) uvařte doměkka. Na oleji rozpalte olej, zpěňte na něm na drobné kostičky nakrájenou cibuli, přidejte koření a přisypte mouku, která směs zahustí. Směs rozřeďte trochou vody a vmíchejte na kostičky nakrájená rajčata i sójové boby. Směs krátce povařte, dosolte, opepřete a podávejte třeba s rýží nebo vícezrnným chlebem. Dobrou chuť!