Slyšeli jste někdy české přirovnání „hořký jako pelyněk“? Určitě ano, ale momentálně si vůbec nemůžete vybavit, jak tato česká a skutečně velice hořká bylina (pelyněk pravý), která spadá do čeledi hvězdnicovitých, vypadá? Nevadí, pokusíme se vám přiblížit alespoň její původ, nejčastější výskyt a také její využití nejen ve zdravotnickém průmyslu. Chybět nebude ani jednoduchý, ale zdravý recept na pelyňkový čaj.
Pelyněk pravý – latinsky Artemisia absinthium
Původ pelyňku pravého spadá do oblasti západní Asie, jižní Evropy a severní Afriky. Během několika málo let se jeho pěstování rozšířilo nejen po celém zbytku Evropy, ale dokonce i k protinožcům na Nový Zéland.
Mohlo by se zdát poněkud zvláštní, že se tak hořká bylina stala za tak krátkou dobu natolik známou, že se začala využívat nejen v oboru medicíny, ale sloužit také jako mystický předmět během šamanských rituálů. Hlavním důvodem je vysoké množství léčivých silic s pronikavou vůní, které dokáží vyvolat dokonce i halucinogenní představy. Nezaměnitelnou vůni způsobují dvě nepříliš známé látky – thujon a thujol.
Mnoho z vás jistě netuší, že pelyněk se používá již od dob starověkého Řecka, kde ho tamní obyvatelé znali jako nezbytnou přísadu do oblíbeného pelyňkového vína či likéru, který je známý pro svou ojedinělou chuť. Ve starověku se pelyněk používal rovněž jako konzervant a lék proti vysokým horečkám. Během 18. století se stal důležitou součástí dodnes vyhledávaného bílého suchého vína – vermutu, jehož název v němčině neznamená nic jiného než pelyněk. S pelyňkem pravým se můžeme rovněž setkat během židovského svátku Pesach, kdy je podáván spolu s pečeným jehněčím masem.
Minerály a vitamíny
V předešlé kapitolce jsme zmínili vonné silice. Jmenujme si nyní ty nejznámější. Patří mezi ně například flavonoidy, třísloviny a pryskyřice.
Pokud trpíte potížemi postihující oblast trávicího traktu, tak vězte, že právě pelyněk je vhodným prostředkem, který vám pomůže vyvarovat se nepříjemnému pálení žáhy či nepravidelnému trávení, a to převážně díky hořčinám, kterých obsahuje skutečně vysoké množství. Hořčiny rovněž napomáhají tvorbě žaludečních šťáv a blahodárně podporují činnost žlučníku a jater, proto ho doporučujeme užívat v případě, že trpíte nechutenstvím či častým zvracením.
Ženy v produktivním věku pelyněk beze sporu také ocení, neboť napomáhá tlumit nepříjemné menstruační bolesti a v období ovulace působí navíc dezinfekčně.
Na druhou stranu musíme mít na paměti také negativní účinky pelyňku. Pokud ho konzumujeme ve větším množství, může vyvolat podráždění žaludku, žlučníku i jater. Zcela vyvarovat by se mu měly i těhotné ženy, jimž by pozření pokrmu či čaje z pelyňku mohlo vyvolat náhlý potrat.

Minerály | Vitamíny |
Vápník | A |
Jód | C |
Draslík | |
Síra |
Jak pěstovat pelyněk pravý
Pelyněk pravý se řadí do skupiny nenáročných rostlin, kterým se nejlépe daří v teplejších a slunečných oblastech s dostatkem vláhy, krytých před silným větrem. Pelyňku se bude dařit spíše v dobře propustných a sušších půdách. Bylinka nevyžaduje přílišné zalévání, postačí, když ji zasadíte do kvalitně prohnojené písčité či kamenité půdy s vyšším obsahem vápníku, a vláhu pak přenecháte občasným dešťům. Je náchylný vůči chladnějšímu počasí, tudíž pokud plánujete jeho přezimování, před udeřením prvních mrazíků ho pečlivě zakryjte chvojím. Pelyněk vysazujete v průběhu června a července.
Recept na pelyňkový čaj
Následující recept je velmi jednoduchý a skvěle vaše tělo prohřeje. Ochrání vás také před virózami a chřipkovými epidemiemi a pomáhá také při nevolnosti při cestování. Na jeho přípravu nebudete potřebovat nic jiného než litrovou čajovou konvici, sušený předem nařezaný pelyněk a horkou vodu.
Na litr pelyňkového čaje si připravte tři polévkové lžíce pelyňku, které vložíte do konvice, zalijete horkou vodou a necháte louhovat 5 až 10 minut. Následně odvar přeceďte, a ještě teplý ho popíjejte.