Kiwano patří mezi exotickou zeleninu, které se ale daří i v našich podmínkách, nejlépe pak ve skleníku. Jeho chuť je hodně zajímavá a kombinuje hned několik tónů. V kuchyni lze kiwano využít různě, což ho řadí mezi oblíbené plody.
Kiwano aneb rohatá okurka
Při pohledu na exotický plod zvaný kiwano (latinsky Cucumis metuliferus) každého napadne otázka, zda se jedná o ovoce nebo o zeleninu. Kiwano je zelenina z rodu okurka. Také vzhledem i chutí připomíná okurku. Jeho chuť ale není tak přímočará – chuť je nasládlá a připomíná kombinaci melounu a okurky. Pecičky, které najdete v dužině kiwana, jsou velmi podobné peckám od okurky. Kiwano má hrubou slupku s ostnatými hrbolky – proto se plodu někdy říká „rohatá okurka“. Tato exotická zelenina má podlouhlý tvar a její slupka je žlutooranžová. Dužina má zelenožlutou barvu a konzistencí připomíná želé.
Kde má kiwano svůj domov?
Původ má v Africe, kde je označováno jako „gaka“. Ve dvacátém století se začalo pěstovat na Novém Zélandu. Mezi jeho největší producenty v dnešní době patří Portugalsko, Spojené státy, Itálie, Chile nebo Austrálie. Kiwano si můžete vypěstovat i v našich podmínkách. Jen je potřeba myslet na to, že stejně jako jiné exotické rostliny tíhne spíše k vyšším teplotám.
Jaké látky obsahuje?
V kiwanu najdete spoustu cenných látek – vitamín A, vitamín B6, vitamíny C a E, minerály zinek, draslík, vápník, železo a fosfor. V kiwanu je velké množství vody a málo kalorií. Dále je plné antioxidantů – obsahuje například lutein nebo antioxidanty a-tokoferol a β-tokoferol.
Jak se nejčastěji kiwano využívá?
Kiwano se nejčastěji používá do salátů (slaných i sladkých), lze ho využít jako chutnou přílohu k masu, mohou se z něj dělat chutné marmelády s exotickou chutí, dužina kiwana se dobře hodí do dezertů, kaší nebo do jogurtu.
Benefity na zdraví
Díky obsaženým vitamínům a minerálům má kiwano řadu příznivých účinků na zdraví.
- posiluje imunitní systém
- předchází anémii z nedostatku železa
- díky obsaženému luteinu chrání zrak
- podporuje kardiovaskulární zdraví
- díky nízkému glykemickému indexu reguluje hladinu krevního cukru
- zabraňuje ztrátě elektrolytů
- podporuje zdravou pokožku
- díky obsažené vláknině a vodě pomáhá při hubnutí
Nebezpečí konzumace kiwana
Kiwano je poměrně dobře snášeno. Aby se projevily nějaké nežádoucí účinky jeho konzumace, museli byste této zeleniny sníst opravdu velké množství. Omezit konzumaci kiwana se doporučuje hlavně při problémech se žaludkem nebo při vysokém krevním tlaku. Riziková může být konzumace nezralých plodů, protože ta může vyvolat gastrointestinální potíže, horečku a bolesti hlavy.
Pěstování kiwana u nás
Kiwano je jednou z exotických rostlin, které lze pěstovat i u nás. Platí zde rozšířené pravidlo, že mnohem lépe se kiwanu bude dařit ve skleníku než na volném prostranství. Využít však můžete slunečná zákoutí bez větru. Vyžaduje lehkou ale na živiny bohatou půdu. Protože roste podobně jako okurky, je potřeba mu během růstu dodat konstrukci, o kterou se bude moci opřít. Semena lze získat z koupených plodů. Vysazujeme je časně na jaře. Plody kiwana sklízíme od začátku září do prvních mrazíku. Podobně jako okurka i kiwano potřebuje pro svůj zdravý růst dostatek vody. Také jako okurka velmi trpí na plísňová onemocnění, a proto je dobré zvážit jeho ošetření přípravkem proti plísním. Protože je kiwano samosprašné, vysazujeme vždy více rostlinek.