Kdoule

Fotografie: Kdoule
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Kdoule je plodem kdouloně obecné a jedná se o ovoce. Ačkoliv na první pohled připomíná jablko či hrušku, v syrovém stavu poživatelná není. Jejím hlavním poznávacím znamením je její vůně. Plod je ovšem velmi tvrdý a jedinou cestou, jak kdoule můžeme konzumovat, je tepelně je zpracovat. V tomto článku si povíme, jaké zdraví prospěšné látky kdoule obsahují, zda je možné si v ČR kdouloň vypěstovat a poradíme několik způsobů, jak kdoule zpracovat.

Kdoule a zdraví prospěšné látky

Kdoule, ačkoliv je v syrovém stavu nepoživatelná, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jenže její zpracování je natolik náročné, že se od jejího pěstování postupem času upustilo.

Kdoule obsahuje:

  • třísloviny
  • pektiny
  • sacharidy
  • protein
  • vitamin C
  • vitamin A
  • vitaminy skupiny B
  • měď
  • draslík
  • železo
  • hořčík
  • fosfor

Kdoule se pyšní protiprůjmovými účinky, napomáhá regulovat množství cholesterolu v krvi, podporuje zdravé trávení a má pozitivní účinky na zdraví srdce. Semena se využívají pro jejich sliz, ale při konzumaci buďte opatrní, obsahují totiž látku zvanou amygdalin, která je toxická a při vysoké konzumaci může způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Semena se používají především pro jejich chladivé účinky. Sliz, který obsahují, chladí a nedráždí pokožku, proto se často kdoule využívají i při výrobě domácí kosmetiky. Vyrábí se z nich pleťové masky i např. olejíčky pro zevní využití.

Je možné si kdouloň vypěstovat na zahrádce?

Kdouloň obecná se v současné době na zahrádkách moc nevyskytuje, a to především proto, že zpracování kdoulí je dost náročné. Pozitivní zprávou je, že kdouloň není náchylná na choroby a ani ji většinou nenapadají škůdci. Pouze vlhko ji nesvědčí. Kdouloň je potřeba vysadit na slunném místě s kyselejší půdou. Pokud se chystáte vysadit více stromků vedle sebe, dodržujte rozestupy cca 4 – 5 metrů. Pokud kdouloň bude mít vhodné podmínky pro růst, následující podzim se můžete těšit na bohatou nadílku kdoulí.

Jak zpracovat kdoule

Kdoule se dají zpracovat na mnoho způsobů. Pokud byste je chtěli ochutnat v syrovém stavu, připravte se na bolesti břicha a možné zvracení. Navíc chutnají trpce, takže si na nich ani nepochutnáte. Mnohem více užitku z kdoulí budete mít, když si je zpracujete do zavařeniny, kompotu, nebo je můžete upéct či z nich vytvořit zmrzlinu. V syrovém stavu je můžete použít na DIY výrobu čehokoliv, co vás napadne a zapojit i děti. Rozkrájet je můžete na tenké plátky a nechat uschnout. Následně je vložte do nádobky a uvidíte, jak vám krásně provoní místnost. V následujícím odstavci vám poradíme, jak si kdoule zavařit, udělat z nich výborný kompot nebo je využít na domácí pleťovou masku.

Zdroj: Freepik.com

1) Recept z kdoulí – zavařenina

První recept, na který se podíváme, je zavařenina z kdoulí.

Připravte si:

  • 2 kg kdoulí
  • 1 kg cukru
  • citronovou šťávu
  • sklenici
  • vodu

Postup:

Postup je stejný jako u jiných zavařenin. Kdoule omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Loupat se nemusí. Vložte je do hrnce, ve kterém je budete vařit, zalijte vodou a zakápněte citronovou šťávou. Po uvaření do měkka přidejte cukr a kdoule s cukrem rozmixujte. Vložte do připravených, čistých sklenic a dejte na chladné místo.

2) Recept z kdoulí – kompot

A na závěr ještě přidáváme recept na kompot z kdoulí.

Připravte si:

  • kdoulí tolik, kolik chcete mít kompotu
  • vodu – na 5-6 kdoulí je to cca 1 l
  • cukr
  • hřebíček, skořici, citronovou šťávu

Postup:

Kdoule zbavte jádřince a také je oloupejte. Nakrájejte je na malé kousky a vařte, dokud nebudou měkké. Do vody přidejte citronovou šťávu, cukr a koření. Zavařte do sklenic a odložte na chladné, tmavé místo.

3) Pleťová maska z kdoulí

Kdoule jsou také hojně využívány v kosmetice, a to především jako olejíčky či pleťové masky. Jejich předností je, že stahují póry. Obsahují totiž (stejně jako např. žaludy) třísloviny, které nejenže zodpovídají za jejich trpkou chuť, ale také mají pozitivní účinky na pleť. S pleťovou maskou z kdoulí bude vaše pleť krásná, zdravá a vyživená.

Příprava:

Budete potřebovat 1 kdouli na 100 ml lihu. Kdouli nastrouhejte a zalijte lihem. Nechte vylouhovat cca 1 týden. Následně přes síto přeceďte. Nanášejte masku na pleť vatovým tampónkem a nechte působit cca 20 min. Opláchněte teplou vodou a vaše pleť bude krásně napnutá a vyživená.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

sterbak_zahradni_1
Štěrbák zahradní
Dried lingzhi mushroom isolated on white background with clippin
Reishi – lesklokorka lesklá
Fotografie: Kontryhel
Kontryhel
Fotografie: Pampeliška
Pampeliška lékařská
Fotografie: Hroznové víno
Hroznové víno
Fotografie: Hloh obecný
Hloh obecný

Viaflorin

Reklama