Jahody

Jahody
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Kdo by neměl rád jahody. Nejenže jsou chutné, ale také nesmírně zdravé, neboť obsahují celou řadu cenných minerálních látek i vitamínů. Jaké to jsou a proč bychom jahody měli zařadit do jídelníčku, to zjistíte v článku. Na závěr jsme si pro vás jako obvykle připravili vynikající recept, který zachutná celé rodině.

Jahody (Fragaria vesca) – zajímavosti

Málokdo ví, že jahody nejsou úplně typickým ovocem. O ovoce jako takové se sice jedná, ale nekonzumujeme plody, nýbrž zvětšená okvětní lůžka. Samotné plody jsou zastoupeny v podobě zelených semínek, kterými je každá jahoda obsypána.

Víte, že na jahodách si pochutnávali už staří Římané? Některé archeologické nálezy dokonce dokládají i mnohem dřívější konzumaci tohoto oblíbeného ovoce. U nás se jahody začaly pěstovat až ke konci 19. století, kdy si je podle Teletínské kroniky nechal z Ameriky dovézt nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly – Rudolf Strimpl. Jednalo se o jahody polní, které si velmi záhy oblíbil nejen dvůr, ale i obyčejný lid.

Ačkoliv se v jahodách skrývá nemalé množství důležitých vitamínů i minerálů, je třeba mít neustále na paměti, že jejich nadměrná spotřeba může vést až k nepříjemnému onemocnění jater, ledvin či k zánětu výstelky dýchacího ústrojí.

Pokud se chystáte držet dietu, rozhodně nezapomeňte na jahody. Vzhledem k tomu, že podporují tvorbu hormonů leptinu a adinoponektinu, přispívají ke snižování tělesné hmotnosti a tuku, což je způsobeno i tím, že jahody jsou z necelých 90% tvořeny vodou.

Minerály a vitamíny obsažené v jahodách

Jahody obsahují v nemalé míře tolik potřebný draslík, který se stará o správnou krevní průchodnost žil a tepen. Také zajišťuje vyrovnání nadbytečného tlaku v očích. Ke zdravému prokrvení lidského těla napomáhá i hořčík. Pokud chcete předejít zrakovým onemocněním, vězte, že flavonoidy obsažené v jahodách napomáhají k prevenci řady očních chorob.

Z vitamínů je v jahodách v nejvyšší míře zastoupen vitamín C, který podporuje imunitní systém, a napomáhá tak předcházet vysilujícím virózám. Spolu s draslíkem se stará také o správnou funkci mozku a přispívá ke zpomalení stárnutí u žen.

V jahodách se rovněž vyskytují antioxidanty a detoxikační látky, které redukují bolestivou artritidu a příznaky dny.

Minerály

Vitamíny

draslík
zinek
hořčík
síra
vápník
bor
fluor
kobalt
molybden

A
B
C
E

Pěstování jahod

Jahodám se bude skvěle dařit spíše v písčitých půdách, které budou obohaceny dostatkem humusu a živin. Krásně vám však porostou víceméně ve všech oblastech, kromě prudkých svahů a ve vyšších polohách, kde budou kvést později. Pokud plánujete jahody pěstovat v teplejších oblastech, počítejte s častějším zaléváním, neboť pro svůj růst spotřebují opravdu velké množství vody. Odměnou vám však bude vysoká úroda.

Sazeničky je vhodné vysazovat na přelomu července a srpna, popřípadě až přejdou jarní mrazíky. V případě, že se rozhodnete sázet jahody v letním období, vyplatí se sázet je tzv. „na vodu“. Znamená to nalít do každé jamky vodu, kterou necháte nejprve vsáknout do půdy a následně do ní zasadíte sazenici, kterou zahrnete zeminou.

Jahodový jam - jahody
Zdroj: Freepik.com

Jak už bylo řečeno, jahody pravidelně a v hojné míře zalévejte. Také je průběžně zbavujte plevele a odstraňujte suché skvrnité lístky.

Co se týče hnojení jahod, záleží na období výsadby. Podzimní výsadbu hnojte na jaře, čímž podpoříte růst květů i plodů. Než započnete se samotným hnojením, ujistěte se, že je půda dostatečně vlhká.

Jahody sklízejte průběžně a rozhodně se vyhněte jejich dlouhodobému skladování. Déle vám vydrží v chladu s nepoškozenou stopkou.

Recept na jahodové kynuté knedlíky z tvarohového těsta

Jahody se skvěle hodí pro tvorbu marmelád i džemů. Vynikající jsou také v kynutých knedlících z tvarohového těsta. A my vám dnes představíme jejich odlehčenou verzi bez bílé mouky, cukru i vajec.

Ingredience na těsto:

  • 500 g měkkého polotučného tvarohu
  • 120 g žitné krupice
  • 120 g celozrnné hladké mouky

Ingredience na jahodovou náplň:

  • jahody
  • skořice
  • hořká čokoláda (alespoň 70%)

Postup:

Nejprve si ve větší míse vypracujte vláčné těsto z tvarohu, krupice a mouky.

Na moukou posypaném vále si následně vyválejte váleček, který rozdělíte na požadovaný počet kousků (z uvedených poměrů by mělo vzniknout 18 knedlíků).

Z každého kousku vytvořte hladkou placičku, kterou pokladete přepůlenými jahodami a následně zformujete do tvaru knedlíku.

Nechte asi půl hodiny odpočinout. V mezičase přiveďte ve větším hrnci vodu k varu.

Jednotlivé knedlíky vložte pomocí lžíce do vroucí vody a po chvilce je odlepte ode dna. Až vyplavou na povrch, vařte je dalších 5 minut a poté vyndejte na sítko, kde je nechte okapat.

Pak je opatrně propíchněte vidličkou, aby z nich vyšla pára.

Tvarohové knedlíky s jahodami servírujte posypané skořicí, nastrouhanou čokoládou a rozdrobeným tvarohem.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano
zapota_obecna_1
Zapota obecná
hadi_mord_spanelsky_cerny_1
Hadí mord španělský – černý kořen
Lychee juice on wooden table - Fresh lychee drink and slice peel
Liči čínské
custard apple on wooden table
Cherimoya

Viaflorin

Reklama