Jáhly

Fotografie: Jáhly
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Shodou okolností byly jáhly před časem vytlačeny z polí i běžných jídelníčků lidí. To je však škoda, protože obsahují cenné látky. Víte, jak jáhly vařit a co znamenají pro vaše zdraví?

Co jsou to jáhly a jak je lze v kuchyni využít?

Jáhly jsou druhým označením pro loupané proso. Jedná se o pseudoobilninu, kterou pěstovali už naši předkové. Zmínky o pěstování prosa pocházejí už z roku 2800 př. n. l. a ačkoliv je proso velmi chutné a výživné, postupem času ho začaly vytlačovat dnes hojněji pěstované obilniny jako pšenice a žito. Jáhly v jídelníčku našich předků začaly postupně nahrazovat brambory a rýže, a proto se stalo, že z běžného jídelníčku téměř vymizely.

Tedy alespoň u těch, kteří se jáhly rozhodli nevyzkoušet. U všech ostatních (a snad také i u vás) existuje šance na oživení jejich potenciálu v kuchyni. Díky jejich neutrální chuti jsou totiž jáhly vhodné do slané i sladké kuchyně. Vytvoříte z nich skvělé kaše, přidat je lze do polévek a beze všeho zastoupí přílohovou roli. Používat je můžete místo rýže nebo kuskusu. Dokonce je můžete s běžnými přílohami míchat, to znamená, že vytvoříte směs kuskusu a jáhel nebo směs rýže a jáhel. Váš talíř bude nejen nápaditější, ale také nutričně bohatší. Jaké cenné látky jáhly obsahují?

Jaké cenné látky jáhly obsahují a jaký vliv mají na naše zdraví?

Jáhly jsou nutričně naprosto geniální surovinou, se kterou v kuchyni vykouzlíte velké věci. Jáhly obsahují velké množství vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů, díky čemuž mají dobrou sytící schopnost. Díky tomuto obsahu jáhly také upravují trávení a pomáhají redukovat váhu. Kromě vlákniny a bílkovin najdete v jáhlách vitamíny skupiny B a minerály zinek, draslík, železo fosfor a hořčík.

Konzumace jáhel:

  • příznivě působí na nervový systém
  • pomáhá lépe zvládat stres
  • pomáhá proti únavě a depresi
  • léčí překyselený organismus
  • předchází chudokrevnosti
  • pozitivně ovlivňuje fungování střev
  • má dobrý vliv na postupné vstřebávání cukru do krve
  • celkově posiluje organismus

Jáhly mají nízký glykemický index, a proto jsou vhodné pro redukční diety. Protože jsou přirozeně bezlepkové, jsou vhodné pro celiaky a pro ty, kteří se rozhodli stravovat bez lepku z jiných příčin.

Zdroj: Freepik.com

Jak uvařit jáhly?

Jáhly jsou chutné a velmi výživné. Co by vás od jejich konzumace mohlo odradit, to je jejich případná hořkost a mírný (pro jáhly typický) zápach. Těchto znaků se však velmi rychle zbavíte tím, že jáhly před přípravou spaříte horkou vodou.

Pak už na přípravě jáhel nic těžkého není – vaří se jako rýže. Na jeden díl jáhel použijte dva díly vody a vařte pod pokličkou 15 až 20 minut do doby, než se voda nevyvaří a jáhly nejsou měkké. Jáhly jsou po uvaření chuťově i pachově neutrální, a proto je můžete dětem lehce skrýt do omáček a polévek, ve kterých po rozmixování budou neviditelné.

Recept na jednoduchou jáhlovou kaši vám zpříjemní rána

Pro jejich schopnost zahřát organismus a zasytit na dlouhou dobu doporučujeme zařadit jáhlové kaše do vašich pravidelných snídaní. Příprava jáhlové kaše je velice jednoduchá, potřebovat budete pouze jáhly, mléko nebo vodu, kousek másla (klidně i rostlinného oříškového), a pak ovoce a oříšky na ozdobení a chuť. Na jáhlovou kaši pro vegany si připravte:

  • 1 šálek nevařených jáhel
  • 2 šálky mandlového mléka
  • 2 čajové lžičky rostlinného másla
  • špetku soli
  • na ozdobení libovolné ovoce, oříšky, konopná semínka, oříškové máslo atd.

Postup je velmi rychlý, a proto si jáhlovou kaši zvládnete připravit i během hektických rán.

  • ze všeho nejdříve jáhly spařte vodou
  • na pánvi si rozpusťte máslo a jáhly na něm asi 3 minuty opékejte
  • po této době jáhly zalijte rostlinným mlékem
  • promíchejte, přidejte špetku soli, přiveďte k varu a zakryjte poklicí
  • vařte 15 až 20 minut, přitom průběžně hlídejte konzistenci kaše
  • po uvaření jáhly servírujte do misky a doplňte vším, co máte rádi. Tato část přitom může být každý den jiná. Jáhlová kaše je důkazem toho, že rána mohou být nejen plná energie, ale i chuťově velmi pestrá.

Pravidelná snídaně teplé jáhlové kaše s ovocem bude mít vliv nejen na vaše chuťové buňky, které rozmazlíte, a na vaše bříško a zdraví, které potěšíte, ale i na kvalitu pracovního dne. Jelikož vás kaše na dlouho a kvalitně zasytí, nebudete mít chuť se ráno zastavit do kantýny pro nezdravou čokoládovou tyčinku a možná shodíte nějaké to kilo navíc. Díky tomu, že se energie z kaše bude do vašeho těla uvolňovat postupně, budete v práci soustředěnější a méně nervózní. A to přece stojí za to, abyste jáhly představili vašemu jídelníčku.

Zdroj: https://naturallyella.com/creamy-millet-porridge/

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano
zapota_obecna_1
Zapota obecná
hadi_mord_spanelsky_cerny_1
Hadí mord španělský – černý kořen
Lychee juice on wooden table - Fresh lychee drink and slice peel
Liči čínské
custard apple on wooden table
Cherimoya

Viaflorin

Reklama