Hadí mord španělský – černý kořen

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Bylinka nebo zelenina? Toť otázka! Zařadit ho můžeme oběma směry. Jeho latinský název zní Scorzonera hispanica, ale také se mu lidově říká černý kořen. Jelikož jej v obchodě seženete jen velmi těžko, nezbývá než si tuto exotickou zeleninu na zahradě vypěstovat.

Co je hadí mord španělský?

Hadí mord španělský je nenáročná kořenová zelenina podobná petrželi. Podzemní válcovitý kořen má však tmavě černou slupku. Dužina je smetanově bílá. Černý kořen má jemnou oříškovou chuť s nádechem kokosu. Tato zelenina/bylina patří do čeledi hvězdicovitých. Upravovat i konzumovat můžete černý kořen podobně jako chřest.

Ačkoliv je podzemní kořen hlavní hvězdou celé rostliny, použít můžete i její listy, které můžete upravit podobně jako špenát. Pozornost upoutají výrazně žluté květy, které voní po čokoládě. Díky těmto květům může rostlina zkrášlit vaši zahrádku. Černý kořen může dorůst délky až 40 cm a v průměru má až 4 cm. Na to, jak je velký, je však zároveň i velmi křehký. Při sklizni tedy musíte být opatrní, abyste kořen nenarušili.  Sbírat se dá až druhým rokem. Po narušení černé slupky začne z kořene vytékat bílá šťáva, která docela rychle zasychá.

Kde se pěstuje a jaká je jeho historie?

Domovem exotické zeleniny zvané hadí mord španělský je, jak už název vypovídá, Španělsko. Větší popularitu získala zelenina až v 16. století. Poté znovu upadla do zapomnění. Kdybyste si černý kořen chtěli koupit, v běžném supermarketu moc nepochodíte. Úspěšnější budete spíše na farmářských trzích. Další možností je černý kořen si vypěstovat na vlastní zahrádce. Tam může zkrášlit bylinkovou zahrádku a být užitkovou zeleninou vedle běžnějších druhů zeleniny.

Hadí mord španělský je opředen legendou, která mu dává jeho název. V minulosti prý šlo tímto kořenem zabít hada a to tak, že mu byl kousek vložen do úst. Je jasné, že to nejspíš pravda nebyla. A vy můžete černý kořen v kuchyni využít mnohem efektivněji.

Jaké látky obsahuje?

Hadí mord španělský je ideální pro hubnutí i pro diabetiky, protože obsahuje jen velmi málo kalorií – na 100 gramů asi jen 14 kalorií a je zdrojem sacharidu inulinu. Ten je známý tím, že navozuje pocit sytosti, zpomaluje průchod potravy střevem a dokáže snížit glykemický index konzumovaných potravin. Černý kořen obsahuje vitamín A, B1, C, E. Je významným zdrojem sodíku, vápníku, draslíku, hořčíku a železa. Černý kořen obsahuje látku allantoin, která zlepšuje trávení a podporuje hojení ran.

Zdroj: Freepik.com

Jak účinkuje na zdraví?

Černý kořen:

  • podporuje hubnutí
  • příznivě ovlivňuje léčbu cukrovky II. typu
  • příznivě ovlivňuje léčbu dny
  • léčí revmatické choroby
  • působí sedativně
  • příznivě ovlivňuje nervovou soustavu
  • pomáhá při oslabené funkci jater
  • podporuje látkovou výměnu
  • posiluje žlučník a slinivku
  • snižuje otoky
  • léčí kožní neduhy
  • působí na alergie
  • snižuje riziko vzniku rakoviny
  • kontroluje krevní tlak
  • posiluje trávení
  • snižuje riziko srdečních chorob
  • zlepšuje střevní mikrobiom
  • posiluje imunitu
  • podporuje růst vlasů

Pěstování černého kořene vás náročností nezaskočí

Černý kořen lze pěstovat jako jednoletou, maximálně dvouletou rostlinu. Vyžaduje dobře vyhnojenou a vlhkou půdu, jinak je ale zelenina na pěstování nenáročná. Vysazovat můžete černý kořen buď brzy na jaře, a pak sklízíte na podzim, druhou možnost výsadby máte v červenci až v srpnu. Pak ale sklízíte až na jaře.

Využití černého kořene v kuchyni

Černý kořen lze konzumovat čerstvý i vařený. Přidává se do polévek, pomazánek nebo salátů. Lze ho upravovat na všechny možné způsoby – vařit, dusit, zapékat, grilovat, dokonce i smažit. Při zpracování černého kořene si můžete všimnout, že velice rychle oxiduje a mění barvu. Proto ho v mezičase při úpravě odkládáme do směsi z jednoho dílu mléka a tří dílů vody. Takhle si svou barvu zachová. Skladuje se podobně jako mrkev. Nejdůležitější je černý kořen po sklizni uchránit před vyschnutím. To se dělá tak, že se zahrabe do vlhkého písku.

Zdravý salát z černého kořene a hub

Připravte si:

  • asi 500 g černého kořene
  • 100 gramů libovolných hub (například žampionů), které usmažíte na cibulce
  • 150 ml zakysané smetany
  • ocet, sůl, petržel na dochucení

Černý kořen oloupejte a uvařte v osolené vodě s octem. Měkký kořen vyjměte z vody, nakrájejte ho na kolečka. Přidejte tepelně upravené houby a zalijte zakysanou smetanou. Přejeme dobrou chuť.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano
zapota_obecna_1
Zapota obecná
Lychee juice on wooden table - Fresh lychee drink and slice peel
Liči čínské
custard apple on wooden table
Cherimoya
karambola_1
Karambola
Prickly pears in a plate high angle view on pink and picnic cloth background
Opuncie

Viaflorin

Reklama