Datle jsou oblíbenou pochoutkou těch, kteří si dobře uvědomují jejich obsah cenných látek. Jsou sladké, chutné a navíc také zdravé. Jaký je rozdíl mezi sušenými a čerstvými datlemi? Kde čerstvé datle shánět a jak je případně sušit? Na to a mnohem více ohledně datlí se v tomto článku zaměříme.
Čerstvé versus sušené datle
Jak už jsme zde naznačili, lze si pochutnat jak na sušených, tak i na čerstvých datlích. Zatímco sušené datle mají v každém supermarketu, ty čerstvé musíte shánět ve specializovaných prodejnách. Čerstvé jsou lahodné a určitě stojí za to je vyzkoušet. Sklízejí se na podzim například v Severní Americe. V té době jsou také k dostání v obchodech, které se na prodej čerstvých datlí zaměřují. Čerstvé je potřeba skladovat v lednici, kde je můžete skladovat i několik týdnů, v mrazáku vám pak čerstvé datle vydrží i rok.
Datle vás vzpruží lépe než káva a energetický nápoj dohromady
Ať už čerstvé nebo sušené, oba typy mají podobný obsah vitamínů a minerálů, ale jejich sušená forma obsahuje více cukru. Tak je to s každým sušeným ovocem. Proces sušení automaticky zvyšuje obsah cukru, který ale ovoce zároveň konzervuje. Datle jsou velmi výživné, a proto oblíbené mezi sportovci, studenty, výletníky a vůbec všemi lidmi, kteří do sebe potřebují dostat rychlou a zároveň i zdravou energii. Datle jsou zdravou alternativou ke sladkostem, a i přes jejich sladkost jsou vhodné pro redukční diety.
- podporují nervový systém
- snižují krevní tlak
- fungují jako antioxidant
- posilují imunitu
- zlepšují spánek
- zvyšují výkon
- přispívají ke zdravě vypadající pokožce
- pomáhají udržovat pevné kosti a zuby
Obsahují vlákninu, sacharidy, až 23 aminokyselin, vitamín A, vitamíny skupiny B, čerstvé datle obsahují navíc také vitamín C, vitamín E a K, dále draslík, fosfor, vápník, měď, mangan, zinek a železo.
Jak sušit datle?
Častěji se dostanete k sušeným datlím než k těm čerstvým. Pokud byste však čerstvé datle měli a chtěli je usušit, je potřeba k sušení přistupovat šetrně. V zemích produkce probíhá sušení datlí na slunci a lze to za teplého počasí zkusit také u nás. Mnohem běžnější je však sušička, ve které by teplota neměla přesáhnout 50 až 55 °C. K sušení je potřeba používat pouze čerstvé a bezchybné datle a celý proces vám může trvat přibližně 26 hodin (podle toho, o jak velké ovoce se jedná).

Datlový cukr
Datlový cukr je zdravější alternativou běžného cukru, ale nedá se s ním osladit káva ani čaj, protože se beze zbytku nerozpouští, a tudíž nápoj kalí. Vhodný je ale ke slazení kaší, pudinků nebo smoothie drinků, kde nejen vylepšuje chuť, ale také zvyšuje výživnou hodnotu. Datlový cukr, který se vyrábí rozemletím sušených datlí na jemný prášek, což byste mohli zvládnout i doma, má (stejně jako datle) řadu zdravotních přínosů. Datlový cukr je například vhodným sladidlem i pro diabetiky, ale stejně jako u ostatních sladidel, ani s datlovým cukrem by to cukrovkáři neměli přehánět. Samotné datle jim však lze doporučit, a to kvůli jejich schopnosti regulovat krevní glukózu.
Recept na ovesné sušenky s datlemi
Datle jsou oblíbené i proto, že mohou být součástí jakéhokoliv receptu. Vytvořit z nich můžete zdravé a chutné datlové sušenky. Potřebovat budete:
- 250 g vypeckovaných a na malé kousky nakrájených datlí
- 200 g vloček
- 120 g másla
- 2 vejce
- půl čajové lžičky prášku do pečiva
Recept je ideální tím, že ho není potřeba doslazovat, a to z důvodu, že datle jsou sladké dost. Všechny ingredience smíchejte a na plechu z nich tvarujte placičky. Při teplotě 150 °C je pečte asi 12 minut. Dobrou chuť!