Tato na první pohled a chuť nevábná zelenina je významným zdrojem zdraví prospěšných látek, díky kterým se zařadila mezi nejzdravější druh zeleniny vůbec. Brokolice se osvědčuje jako chutná příloha k masu a dalším pokrmům, můžete ji zapékat, přidávat do zeleninových jídel a rizot i variací na ně. Dále je možné ji vařit, dusit, péci nebo jíst za syrova.
Brokolice – latinsky Botrytis italica
Tato jednoletá nebo víceletá zelenina patří do čeledi brukvovitých. Pochází z divoce rostoucích druhů oblasti Středozemního moře, s největší pravděpodobností z Apeninského poloostrova. Prvními pěstiteli byli staří Římané. Z Itálie se brokolice postupně šířila na sever Evropy, ve Francii se objevila na začátku 16. století, v Anglii v 18. století. Nyní se brokolice pěstuje i v České republice.
zdroj: Pixabay.com
Pěstování
U nás se pěstují dva typy brokolice: stonková (vytváří menší růžičky, které se sklízejí postupně) a květáková (tvoří velkou středovou růžici, která se sklízí najednou).
- Brokolice má ráda kypré půdy, zásadité hlinitopísčité a pohnojené kvalitním kompostem.
- Nejlépe se jí daří při teplotě od 10 do 25 °C, ve vyšších teplotách rychleji vykvétá.
- Pěstujeme jí po hrachu nebo fazolích, které půdu přirozeně obohacují o dusík.
- Brokolici prospívá sousedství se špenátem a vyplatí
- se k ní zasít lichořeřišnici, tahle letnička ji ochrání před dřepčíky, mšicemi, housenkami a mravenci.
- Nikdy ji nedáváme na záhon, kde jsme v předchozích dvou sezonách měli zelí, kapustu a kedlubnu.
- Vzhledem ke krátké vegetační době (70 – 90 dní) je možné vypěstovat brokolici i pro podzimní sklizně, s výsevem do poloviny července a výsadbou do začátku srpna.
- Rostliny brokolice snesou na podzim mráz až do –5 °C, takže růžice lze často sklízet ještě i v listopadu.
Čerstvou a zdravou brokolici poznáme podle jasně zelených růžic a pevně uzavřených poupátek. Nikdy nekupujeme brokolici se stopami žluti, je to známka, že růžice již není nejmladší.
zdroj: Pixabay.com
Pozitivní vliv na naše zdraví
Buď má někdo brokolici rád nebo ji nesnáší. My patříme mezi tu skupinu lidí, kteří ji milují a ukážeme vám proč.
- Prevence rakoviny – Brokolice obsahuje glukophanin, který tělo přeměňuje ve sloučeniny sulforaphenu, který je protirakovinný. Mimoto obsahuje brokolice silnou antioxidační sloučeninu a antikarcinogen, který nejenže ztěžuje vznik rakovině prsou, krku či prostaty, ale také zesiluje funkci jater.
- Snižuje cholesterol
- Silný antioxidant – nejlepší zdroj vitamínu C a flavonoidů.
- Snižuje alergické reakce a záněty – Brokolice je bohatý zdroj zejména látek kaempferol (snižuje dopad směsí, které v našem těle vyvolávají alergii), isothiokyanates a má i významné množství omega 3 mastných kyselin, všechny obsahující protizánětlivé složky.
- Posilování zdraví kostí – Brokolice obsahuje vysoké množství vápníku a vitamínu K, které jsou oba důležité pro zdraví kostí a prevenci osteoporózy.
- Detoxikace – Glucoraphanin, gluconasturtiin a glucobrassicin jsou speciální fyto živiny, které podporují všechny kroky detoxikačních procesů v těle, včetně aktivace, neutralizace a eliminace nechtěných kontaminantů.
- Dietní pomůcka – Brokolice obsahuje spoustu vláken, která pomáhají procesu trávení, předchází zácpě, ustalují hladinu cukru v krvi a zabraňují také přejídání. Kromě toho obsahuje jeden šálek brokolice tolik bílkovin, jako šálek rýže či kukuřice, akorát s polovičním množstvím kalorií.
zdroj: Pixabay.com
Brokolice v kuchyni
Brokolice a další košťálová zelenina z čeledi brukvovitých, jako je zelí, květák a kapusta, jsou dobrým příkladem zeleniny, kterou bychom měli pravidelně konzumovat jak v syrové, tak vařené podobě. Při delším vaření se ale významně snižuje obsah vitaminu C. Nejlépe je tedy dát si brokolici buď syrovou, nebo ji jen krátce povařit v páře či rychle osmahnout.
V kategorii zdravé recepty najdete spoustu typů na jednoduché recepty obsahující brokolici, podívejte se.