Blumy

Fotografie: Blumy
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Pokud jste na konci léta navštívili prostředí své rodné vísky či babiččinu zahrádku, jistě jste si všimli nevysokých stromků s tenkými větvemi, na kterých se na vás seshora smály malé kulovité plody se šťavnatou dužinou. Blumy se skvěle hodí nejen do ovocných koláčů, ale také z nich lze vytvořit chutná povidla. My se společně seznámíme s jednotlivými druhy blum (a že jich je opravdu požehnaně), povíme si něco málo o jejich zpracování a společně si také připravíme netradiční recept.

Blumy – latinsky Pomariorum

Jak už jsme zmínili v úvodu, různých odrůd blum existuje na světě opravdu mnoho. Botanici se domnívají, že je na celém světě více než 400 druhů. Ke konečnému číslu bychom se dobrali jen stěží, neboť se mezi blumy někdy řadí i jejich „sestry“ – švestky. Mnoho společných rysů mají i s meruňkami a třešněmi.

Pojďme si v krátkosti představit nejznámější druhy blum. Blumy se dělí na tři základní skupiny. Jsou to:

  • slívy
  • renklódy
  • švestky
  • Slívy

Se slívami se setkáme, pokud narazíme na špendlíky či mirabelky. Špendlíky se vyznačují menšími a protáhlými namodralými či žlutými plody se šťavnatou dužinou. Dozrávají v polovině a na konci července. Mirabelky jsou spíše kulovitého tvaru a trpčí chuti. Ke slívám se řadí také odrůda „Ontario“, která se vyznačuje většími a kulatými žlutými plody, které dozrávají v polovině srpna.

  • Renklódy

Další skupinou jsou renklódy, které svým vzhledem připomínají spíše nektarinky či menší odrůdy broskví. Mají tmavě oranžovou až fialově hnědou slupku a dozrávají koncem srpna. Zřídka se můžete v teplejších oblastech setkat také se zelenou renklódou.

  • Švestky

Posledním druhem blum jsou švestky, které vám zřejmě nemusíme blíže představovat. Dozrávají na přelomu léta a podzimu a patří mezi nejznámější české ovoce.

Minerály a vitamíny

Nejenže blumy díky své šťavnatosti dokáží osvěžit v parných letních dnech, ale také našemu tělu dodávají důležité vitamíny a minerální látky, na které jsou vskutku bohaté.

Zaměřme se nejprve na vitamíny. Za zmínku jistě stojí vitamín E, který v lidském těle působí jako silný antioxidant, který tak chrání buňky před volnými a škodlivými radikály. I díky tomu doporučujeme blumy konzumovat těm, kteří jsou rodinnou anamnézou zatíženi v oblasti onkologických onemocnění. Vitamín E rovněž napomáhá zmírnit příznaky stárnutí, především u žen.

Mezi další vitamíny patří bezesporu vitamín B, který podporuje krvetvorbu a celkovou látkovou výměnu. Vzhledem k tomu, že blahodárně působí v oblasti oběhového systému, je zřejmé, že se díky němu spíše vyhneme nepříjemnému vzniku srdečních chorob.

Vitamín B podporuje také funkci mozku a významně se podílí na regeneraci svalových tkání. Nesmíme zapomenout ani na vitamín C, který posiluje náš imunitní systém, a my se tak snáze vyhneme virovým onemocněním.

Z minerálů jmenujme vápník, který má pozitivní vliv na správnou funkci kostí, svalů a pojivových tkání.

Zdroj: Pixabay.com

Přehled jednotlivých vitamínů a minerálů

Minerály Vitamíny
  • draslík
  • fosfor
  • železo
  • vápník
  • A
  • B
  • C
  • E

Jak zpracovat blumy

U zpracování blum záleží na tom, kterou odrůdu zvolíte. I přesto, že se slívy vyznačují spíše trpčí slupkou, nenechte se zmást. Jejich dužina je příjemně sladká a chutná, a tím pádem se hodí i pro přípravu povidel. Žluté špendlíky, které připomínají nezralé třešně, vám naopak přijdou vhod, pokud se chystáte péct osvěžující letní koláč bez cukru. Obsahují jej tolik, že si na něm pochutnají i ti, kteří se bez cukru jinak neobejdou.

Ringle lze zpracovat víceméně na vše, co si jen představíte. Vzhledem k tomu, že se jejich dužina při samotném pečení nerozpadá, skvěle se hodí do různých bublanin, koláčů i nákypů. Díky jejich přirozené sladkosti a šťavnatosti z nich můžete rovněž připravit i chutné džemy a marmelády.

Recept na snadnou buchtu s cuketou a blumami

Na začátku článku jsme vás nalákali na netradiční recept. Možná někteří z vás nebudou souhlasit, ale nám kombinace cukety se sladkými blumami přijde minimálně zajímavá. Zajímavá a skvěle se hodící do parných letních dní :-).

Ingredience (na velký plech):

  • 4 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
  • 4 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 4 polívkové lžíce holandského kakaa
  • 6 vajec
  • asi 20 zralých blum

Postup:

Všechny suroviny (až na blumy) smíchejte ve větší míse. Pokud by těsto bylo příliš tuhé, zvláčněte ho několika polévkovými lžícemi mléka.

Vyšší plech vyložte pečicím papírem a vlijte na něj celou polotekutou směs.

Blumy rozkrojte na polovinu, vypeckujte a rovnoměrně je na těsto poklaďte.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut.

Tip: Vyzkoušejte i další zdravé recepty z naší kuchyně

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano
zapota_obecna_1
Zapota obecná
hadi_mord_spanelsky_cerny_1
Hadí mord španělský – černý kořen
Lychee juice on wooden table - Fresh lychee drink and slice peel
Liči čínské
custard apple on wooden table
Cherimoya

Viaflorin

Reklama