Ačkoliv má rakytník původ na Sibiři, dobře se mu daří i v našich teplejších podmínkách. Velmi dobře se rozrůstá a rodí už po třech letech od vysazení. Úroda bývá velká a její sklizeň náročná. Když si s tím však poradíte, zpracovat rakytník už není nijak těžké. Z oranžových bobulek můžete připravit sirup, čaj, olej, a dokonce i mast.
Jaké vitamíny rakytník obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví?
Rakytník řešetlákový je považován za nejlepší přírodní zdroj vitamínu C, protože už jedna jeho bobulka pokryje denní dávku tohoto vitamínu. Protože má původ v Rusku, je označován za citrón severu. V rakytníku najdete již zmíněný vitamín C, ale i další látky – vitamíny A, D, E, K a P (bioflavonoidy), dále cenné třísloviny, organické kyseliny, omega 3, 6 a 9 nenasycené mastné kyseliny, také vzácnou omega 7 mastnou kyselinu, která příznivě působí na trávicí trakt.
Konzumace rakytníku a produktů z něj:
- posiluje imunitu
- příznivě ovlivňuje průběh nejrůznějších viróz
- přispívá k lepšímu trávení
- posiluje kardiovaskulární systém
- posiluje funkci prostaty
- zlepšuje krevní oběh
- zvyšuje pružnost a průchodnost cév
- přispívá ke krásné pokožce
Rakytník můžete jíst čerstvý, ale vzhledem k tomu, že je velice trpký, vám budou více chutnat produkty z něj, jako je rakytníkový sirup nebo čaj, vyrobit si však můžete i rakytníkový olej a mast.
Jak připravit rakytníkový sirup?
Příprava rakytníkového sirupu je velice jednoduchá, respektive je jednoduchá až po tom, co si poradíte se sběrem oranžových bobulek. Ty totiž není snadné z ostnatého keře dostat. Ke sběru je potřeba mnoho trpělivosti, možná i rukavice a nůžky na manikúru nebo pinzetu. Jiní zase pro změnu doporučují stříhat celé větvičky i s plody a dát je zmrznout do mrazáku. Po zmrznutí by mělo stačit větvičkou prudce bouchnout o nějakou nádobu, do které zmrzlé kuličky spadnou.
Na rakytníkový sirup budete potřebovat:
- 1 litr rakytníkové šťávy
- 1 kg krupicového cukru
- čajovou lžičku kyseliny citrónové
Šťávu zahřejte maximálně na teplotu 65 °C. Šťáva by neměla projít varem, abyste v ní zbytečně nezničili cenné látky.
Ve šťávě pak stačí rozpustit cukr a přidat kyselinu citrónovou. Ještě teplý sirup můžete plnit do připravených čistých lahví.
Na závěr můžete sirup pod víčkem zakápnout alkoholem (80% líh, ale stačí i 50% domácí pálenka). Ten by měl podpořit konzervaci sirupu.
Rakytníkový sirup pak uchovávejte v chladu a temnu, a protože jste ho nezavařovali, spotřebujte do několika týdnů. Ten samý sirup můžete samozřejmě zavařit běžným způsobem.
V tomto případě vám pak vydrží ve spíži podstatně déle.
Jak si z rakytníku připravit rakytníkový olej?
Ani výroba rakytníkového oleje není náročná, až na sběr plodů, ten je totiž stejně náročný jako u přípravy sirupu.
Na rakytníkový olej potřebujete:
- sušené plody rakytníku
- 100% za studena lisovaný olivový nebo slunečnicový olej
Na rakytníkový olej lze samozřejmě použít i čerstvé plody rakytníku. U těch sušených však máte větší jistotu, že během výroby nedojde ke vzniku plísní, k čemuž by mohlo u čerstvých plodů dojít.
Postup je pak jednoduchý:
Sušené plody rakytníku dejte do sklenice a zalijte kvalitním olejem. Sklenici uzavřete a nechte na světle a v teple macerovat po dobu až 4 týdnů. Každý den sklenici protřepejte. Po uplynutí doby olej sceďte a přelijte do lahvičky, se kterou se vám bude dobře manipulovat a kterou dobře uskladníte v lednici. Rakytníkový olej je velmi ceněný pro obsah látek a lze ho využívat vnitřně (3 lžičky oleje denně na lačno) nebo zevně.
O rakytníkovém oleji je známo, že:
- podporuje hojení ran
- zlepšuje vzhled strií a jizev
- hydratuje pokožku a zlepšuje její kvalitu
Jak si připravit rakytníkový čaj?
Nejjednodušším receptem z rakytníku je bezesporu rakytníkový čaj, kdy stačí zalít dvě čajové lžičky bobulek z rakytníku asi 250 ml vroucí vody. Směs nechte 15 minut vylouhovat, pak lžičkou co nejvíce rakytník v hrníčku rozmačkejte a přeceďte. Rakytníkový čaj nemusíte vařit pouze z bobulek, ale také ze směsi bobulek a rakytníkových listů, které jsou rovněž léčivé. Abyste si rakytníkový čaj nemuseli připravovat pouze v době jeho úrody, rakytníkové bobulky i listy si nasušte na zimu.
Jak si vyrobit domácí rakytníkovou mast?
Rakytníková mastička pomáhá léčit ekzémy, popáleniny, zbavuje pokožku jizev i strií. Zároveň ji vyživuje a zvláčňuje, a proto by bylo škoda si rakytníkovou mastičku při velké úrodě rakytníku nevyrobit.
Potřebujete na ni:
- rakytníkový olej (výroba viz výše)
- nesolené vepřové sádlo, kokosový olej nebo lékařskou vazelínu
- hrst vloček včelího vosku
Postup na výrobu rakytníkové masti je následující:
- připravte si horkou vodní lázeň
- v lázni rozpusťte přibližně 100 mililitrů kokosového oleje (lze použít i vepřové sádlo nebo vazelínu ve stejném množství)
- přidejte dvě lžíce rakytníkového oleje
- ve směsi rozpusťte pár vloček (dle množství základu) včelího vosku (ten udrží konzistenci masti, aniž byste ji museli neustále skladovat v lednici)
Směs promíchejte a plňte do připravených kelímků (použijte prázdné kelímky od krémů, které se po spotřebování vyplatí nevyhodit).
Tip: Vyzkoušet můžete také Vitaflorin – jedná se o přírodní doplněk stravy s rakytníkem, který je ideální při stavech únavy, napětí a vyčerpanosti.