Výborný, osvěžující a trochu nakyslý vrstvený salát z bulguru a rukoly. Chuť salátu je po rajčatech, rukole, sýru a nakyslé zálivce.
Příprava:
Bulgur vsypeme do hrnce, přidáme půlku oloupané cibule, zalijeme studenou vodou (cca 5 cm nad bulgur).
Přivedeme k varu a cca 5 minut povaříme na mírném plameni. Poté sundáme z ohně a necháme ještě cca 15 minut zakryté stát.
Pak vyndáme cibuli a scedíme vodu, pokud ještě nějaká zůstala. Rajčátka opláchneme a nakrájíme na kolečka, rukolu propláchneme, sýr nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky.
Na zálivku smícháme v misce ocet s hořčicí a medem, přilijeme olej a najemno nakrájenou půlku cibule. Dochutíme pepřem a případně solí, polovinu zálivky nalijeme na vlažný bulgur, promícháme a necháme vychladnout.
Do větší skleněné nebo keramické mísy dáme na dno polovinu rukoly, na ní polovinu bulguru, poklademe polovinou nakrájených rajčat a půlkou sýra. Postup znovu zopakujeme, nakonec zalijeme zbylou zálivkou. Přikryjeme a dáme do lednice rozležet na 1-2 hod.