Pampeliška lékařská, známá také pod názvem smetánka lékařská (Taraxacum oficinalle), je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Zahrádkáři je považována za obtížný plevel, ve skutečnosti se jedná o rostlinu hodnou úcty a obdivu. Účinný komplex bioaktivních látek, který je v pampelišce obsažen, působí blahodárně na lidský organismus. Jaké jsou její zdravotní benefity, kdy kvete a tipy na recepty z pampelišky na tinkturu, salát a pampeliškové pesto.
Pampeliška lékařská (Taraxacum oficinalle)
Pampeliška (Taraxacum oficinalle) kvete od března do května krásnými výrazně žlutými květy vyrůstajícími na dutých stvolech z pozemní růžice listů v travnatých porostech, na loukách, stráních, zahradách a také u cest. Bylina je typická nahořklou chutí všech jejích částí včetně tuhého oddenku. Právě tento fakt ji přímo předurčuje k regeneraci a posílení funkce tak důležitých orgánů, jako jsou játra a žlučník. Právě v jarních měsících, kdy bylina vyrůstá a vykvétá, je zvýšená péče o tyto orgány nejvhodnější a nejúčinnější. Všechny přírodní složky, které rostlina obsahuje, působí na lidský organismus komplexně, pročišťují ho, regenerují a vitalizují.
Sbírají se všechny části rostliny mimo semen. Květy se sklízí od března do dubna, listy od jara do podzimu, oddenek na jaře před rozkvětem nebo na podzim. Možností uchování je několik – sušení, výroba tinktury, listy je možné i zamrazit, z květů se vyrábí med nebo sirup.
Obsah účinných látek v pampelišce
Pojďme se nyní podívat, jaké účinné látky pampeliška obsahuje, a v následujícím odstavci si pak povíme, jaké jsou jejich zdravotní benefity a proč bychom pampelišku neměli zatracovat.
Obsahové látky:
- Vitamíny skupiny B (včetně vysokého množství kyseliny listové), C, E, K
- Karotenoidy (provitamíny vitamínu A) – betakaroten, lutein, zeaxantin
- Hořčiny (taraxacin, taraxasterin)
- Minerální látky – draslík, hořčík, mangan, měď, železo
- Antioxidanty – přírodní látky bránící vzniku nádorového bujení, například kyselina cichorická, flavonoidy
- Třísloviny
- Rostlinný cukr inulin
- Kyselina chlorogenová, křemičitá, octová
- Slizové látky
Zdravotní benefity pampelišky
Látky obsažené v pampelišce (hlavně hořčiny) příznivě ovlivňují činnost jater a žlučníku včetně stimulace tvorby žluči. Díky vysokému obsahu inulinu má příznivý vliv na správnou činnost slinivky břišní, bylina se doporučuje i jako alternativa při léčbě diabetu. Vysoký obsah chlorofylu navyšuje tvorbu krevního barviva hemoglobinu, čímž přispívá k lepší krvetvorbě a vitalizaci organismu. Vitamín C (hlavně v mladých listech) zvyšuje obranyschopnost organismu. Účinné látky obsažené v bylině detoxikují lidský organismu, zbavují ho patogenů a toxinů.
Další účinky pampelišky:
- Silné protizánětlivé účinky, pomáhá při zánětech močových cest, ledvin a při hepatitidě (zánětu jater).
- Obsahové látky (slizy, hořčiny) příznivě ovlivňují činnost zažívacího traktu.
- Pomáhá při ledvinových kamenech.
- Karotenoidy obsažené v květech (lutein) a listech (zeaxantin) příznivě ovlivňují správný stav oční sítnice a jsou prevencí tak závažných onemocnění, jako je šedý zákal nebo makulární degenerace.
- Vysoký obsah kyseliny listové ve stvolech a listech zajišťuje celkovou regeneraci organismu.
- Vitamíny skupiny B společně s hořčíkem příznivě ovlivňují náladu, působí jako antidepresivum.
- Obsah vitamínu K zajišťuje správnou mineralizaci kostí.
- Vysoký obsah draslíku má příznivý vliv na správnou srdeční činnost i snižování krevního tlaku.
- Díky obsahu kyseliny cichorické a dalších antioxidantů má výrazné protinádorové účinky, jak prokazují vědecké studie, slibný potenciál se jeví při léčbě nádoru slinivky břišní, prostaty a prsu.
- Díky účinné detoxikaci organismu harmonizuje lymfatický systém.

Tipy na recepty s využitím pampelišky
1) Jarní salát s ředkvičkami a žampiony
Co budete k přípravě potřebovat:
- svazek ředkviček
- 200 g žampionů
- 200 ml bílého jogurtu
- 8 listů ledového salátu
- šťáva z citronu
- svazek pažitky
- hrst pampeliškových listů
- sůl, mletý pepř
- olej na restování
Příprava:
Žampiony očistěte, oloupejte, nakrájejte na plátky a restujte na pánvi 10 až 15 minut, nechte vychladnout. Ostatní ingredience operte, ředkvičky nakrájejte na plátky, ledový salát, pažitku a listy pampelišky na drobné kousky, v míse promíchejte s bílým jogurtem, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Tento jarní salát má nejen jemnou delikátní chuť, ale je také pravou vitamínovou bombou.
2) Pampeliškové pesto
Co budete k přípravě potřebovat:
- 4 hrsti omytých pampeliškových listů
- 4 stroužky česneku
- 8 lžic extra panenského olivového oleje
- 100 g parmezánu
- 2 hrsti vlašských ořechů
- sůl
Příprava:
Všechny suroviny rozmixujte, naplňte do sklenice, uchovávejte v lednici.
3) Pampelišková tinktura
Co budete k přípravě potřebovat:
- 4 polévkové lžíce očištěného a nakrájeného kořene pampelišky
- 0,5l 50 % alkoholu
Příprava:
Kořeny nakrájejte na drobné kousky, zalijte alkoholem a nechte ve skleněné nádobě macerovat čtyři až šest týdnů, každý den protřepejte, po uplynutí této doby přeceďte do tmavé lahvičky a užívejte třikrát denně 20 kapek po dobu tří týdnů, poté udělejte týdenní pauzu.