Bramboračka babičky Janičky je prověřená lety. Výborná zdravá polévka, která v zimě zahřeje a v létě zasytí. Dobrou chuť.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou.
Přidáme houby, zeleninový bujón a dáme vařit.
Vaříme cca 20 minut, pak přidáme zeleninu do polévky, ochutíme kořením a vaříme cca dalších 15 minut, než změknou brambory a uvaří se zelenina.
Můžeme přidat i čerstvý nakrájený nebo sušený libeček.
Když jsou brambory dostatečně měkké, tak přilijeme jíšku. Promícháme a 3 minutky povaříme.
Jíšku připravíme rozehřátím cca 20 g rostlinného tuku v kastrůlku, přisypeme vrchovatou lžíci hladké nebo rýžové mouky, za stálého míchání chvíli restujeme, a pak za stálého míchání metličkou nebo vidličkou přiléváme trochu studené vody a mícháme, aby nevznikly hrudky.
Jíškou pak zahustíme polévku.