Brambor

Člověk, který se nemůže pochlubit ničím jiným, než svými vznešenými předky, má podobu brambory: jeho lepší část je pod zemí.“ Řekl jednou francouzský spisovatel Francois Duc de la Rochefoucauld.

Jak už asi každý ví, brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin a každý Čech jich zkonzumuje asi 65 kilogramů ročně. Konzumace je zdraví prospěšná, a to díky obsaženým minerálním látkám a vitamínům. Čtěte dál a dozvíte se víc o prospěšnosti oblíbené brambory a nejlepší typy na její uskladnění.

Brambor obecný – latinsky Solanum tuberosum

Brambor obecný se řadí do čeledi lilkovitých. Jejich domovinou je Jižní Amerika, kde je Inkové původně pěstovali jako okrasné rostliny. V Evropě se poprvé objevily koncem 16. století a mezi největší producenty brambor patří teď Čína, Rusko, Indie a USA.

zdroj: Pixabay.com

Odrůdy brambor

Brambory se dělí na několik základních druhů – ranné (doba sklizně do 30.6), polorané, polopozdní a pozdní (doba sklizně po 30.6).

Dále se brambory dělí podle způsobu zpracování na typ A, B nebo C. Brambory typu A , které jsou vhodné pro vaření ve slupce. Brambory typu B jsou nejvíce univerzální, používají se jako příloha, jsou vhodné do salátů, gulášů, polévek a restují se. Brambory typu C mají obvykle drsnější slupku, jsou škrobovité a po uvaření se rozpadají. Jsou vhodné k přípravě bramborového těsta, bramboráků, kaší, apod.

Pěstování brambor

Jako všechno ostatní, tak i domácí brambory vypěstované na zahrádce chutnají přece nejlépe! Tady pro vás máme pár typů, jak si pěstování ulehčit. Je to jednodušší, než to vypadá.

  • Podstatná zásada zdravého pěstování brambor je nesázet je každý rok na jedno místo, ale až po 3–4 letech (nebude nás pak trápit problém s háďátky, mandelinkami a hnilobami).
  • Brambory se úplně nekamarádí hlavně s rajčaty a okurkami. Zato s fazolemi, kapustou, kedlubnami a špenátem si skvěle rozumí (keříčkové fazole vyseté mezi bramborami odpuzují mandelinku bramborovou).
  • Vysazujeme do prohřáté půdy, zhruba koncem dubna, špatně neuděláme, když dáme na lidovou pranostiku: „Brambory sázej na svatého Marka – bude jich plná jamka

Věděli jste, že největší bramborovou hlízu na světě vypěstovali ve Velké Británii před pěti lety? Vážila 3,76 kg, což je více, než váží většina miminek při narození!


zdroj: Pixabay.com

Skladování brambor

Do skladu patří jen zdravé a připravené hlízy. Proto je po sklizni nejprve přeberte, vyhoďte všechny napadené hnilobami, mechanicky poškozené či příliš malé hlízy. Nechte brambory 1–2 dny dokonale oschnout a pak je umístěte v nízké vrstvě na 10 až 14 dní do tmy do suchého prostoru, kde teploty dosahují kolem 15 ˚C. Zahojí se drobné rány a vytvoří se zesílené hojivé pletivo, jež bude hlízy lépe chránit. Poté je přemístěte do vlastního skladovacího prostoru. Nejlépe do bedniček nebo přepravek tak, aby spodní neležela přímo na zemi, ale například na jedné prázdné bedničce obrácené dnem vzhůru. Tím se zajistí spodní provětrávání. Skladované brambory si zachovají svou kvalitu, pokud budou neustále ve tmě.

POZOR! Brambory si nerozumějí s jablky – Pokud budete dlouhodobě skladovat jablka a brambory v jednom sklepě, začnou brambory předčasně klíčit (může za to etylen, který se z jablek uvolňuje a urychluje metabolismus brambor).

zdroj: Pixabay.com

„Kouzelná“ brambora

Brambory mají pozitivní vliv na svaly, klouby, kosti, šlachy, krvetvorbu a metabolismus. Díky obsahu draslíku mají brambory blahodárný vliv na srdce a cévy. Příznivý účinek mají také na stav kůže, vlasů a nehtů. Šťáva ze syrových brambor má projímavý účinek, pomáhá při křečích a má příznivý vliv na trávicí systém.

Mystický léčitel Anthony William přišel na to, že:

  • Mají protiplísňové a antibakteriální účinky. Chrání zdraví a pomáhají zvládat stres.
  • Pokud vás trápí opar na rtu, přiložte na něj plátek syrové brambory.
  • Jsou skvělou potravinou pro mozek, protože uzemňují a zlepšují soustředěnost.
  • Poskytují oporu a sílu při pocitech zmatenosti, roztržitosti nebo neklidu.

…přesvědčil vás Anthony a dáte bramborám větší šanci?

Brambora v kuchyni

kuchyni mají brambory široké využití a málokdo by si dnes představil kuchyni právě bez nich. Používají se jako příloha (bramborová kaše, hranolky, krokety, bramborové knedlíky,…), mohou se zapékat, přidávat do salátů, pomazánek, gulášů, polévek a dalších jídel.

  • Pro nejsilnější účinky a obsah živin brambory vařte v páře.

zdroj: Pixabay.com

Z brambor se dá doslova kouzlit. Nejen že se z ní dá nachystat tříchodové menu, ale dokonce rozsvítí celý pokoj. No vážně! Když do jedné brambory zapíchnete měděnou katodu, do druhé zinkovou anodu a připojíte drátky například k hodinám, díky přeměně chemické energii na elektrickou vyrobíte dostatečný příkon pro jejich pohon. Několik propojených brambor rozsvítí i led světlo.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka
Brokolice
Brokolice
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido