Po jakých potravinách při nákupu sáhnete? Po běžných a levnějších nebo po těch s označením „bio”? Proč biopotraviny nejsou žádným módním trendem a jaké mají výhody?
Biopotraviny musí splňovat celou řadu norem
Biopotraviny jsou často diskutovaným tématem. Zatímco někteří je běžně přihazují do svého nákupního košíku, jiní se jim stále zdárně vyhýbají a kroutí při tom hlavou nad jejich o něco vyšší cenou. Ano, biopotraviny jsou stále dražší než potraviny bez tohoto označení. Málokteří ti, kteří jejich nákup odmítají, jsou pak ochotni přiznat, že za vyšší cenou se ukrývá i vyšší nutriční hodnota, ohled na životní prostředí a šetrnost zemědělců při chovu a pěstování. Aby se potravina mohla prodávat s přídavkem bio, musí splnit řadu norem:
- při pěstování a chovu se bere ohled na životní prostředí,
- nesmí se používat chemické postřiky ani umělá hnojiva,
- v případě hospodářských zvířat je zakázáno využívat antibiotika, růstové hormony a jiné preventivní léky.
Jak biopotraviny bezpečně poznat?
Biopotraviny bezpečně poznáte podle certifikovaného označení na obalu. Evropská unie značí tyto potraviny symbolem bílého listu z dvanácti hvězd na zeleném podkladu. U tohoto symbolu najdete i kontrolní kód organizace, která daného zemědělce a jeho způsob chovu nebo pěstování kontrolovala. Na obalu jsou poskytnuté i jiné informace, například ty o původu surovin. Biopotraviny vyprodukované v České republice mají symbol bio zebry s nápisem „produkt ekologického zemědělství”. Opět zde nechybí číselný kód organizace, která certifikaci výrobku provedla.
Nutné je také uvést fakt, že jako bio potraviny se označují ty potraviny, jejichž alespoň 95 % složek pochází z ekologicky pěstovaných rostlin nebo z ekologického chovu.
Jak se „poprat” s jejich vyšší cenou?
Možná si říkáte, že byste bio potraviny také rádi kupovali, vadí vám ale jejich vyšší cena. Zde je potřeba utřídit si priority a samozřejmě i své možnosti. Je jasné, že někteří si nákup biopotravin ve velkém dovolit jednoduše nemohou. Pak jsou tady ti, kteří biopotraviny nekupují z principu, protože v nich nevidí nic lepšího. Opak je pravdou. Společně s vyšší cenou si kupujete také:
- dobrý pocit z toho, že se ohlížíte na životní prostředí,
- radost z toho, že podporujete šetrný chov a dobré podmínky pro chovaná zvířata,
- lepší nutriční obsah – biopotraviny obsahují více vitamínů, minerálů, antioxidantů a jiných živin,
- lepší chuť,
- nižší obsah dusičnanů,
- absenci těžkých kovů v potravinách.
Upřednostňování biopotravin jako životní styl
Nákup biopotravin tedy není žádným módním výstřelkem ani alternativním stravováním. Jelikož se při pěstování a chovu bioproduktů dbá na životní prostředí, nepoužívají se žádné pesticidy ani umělá hnojiva nebo antibiotika, která by růst a zdraví plodin či zvířat podporovala, dá se zde mluvit o návratu ke způsobům, které používali naši předkové.
Proč nakupovat biopotraviny?
- Biopotraviny určitě lépe chutnají. Rozdíl si můžete sami vyzkoušet například tak, že dáte do košíku stejnou biopotravinu v bio a nebio kvalitně.
- Například u ovoce a zeleniny se nemusíte bát, že spolu s nimi budete konzumovat i zbytky pesticidů a chemikálií, které na nich ulpí i přes jejich omytí. Konkrétně u bio citrónu nemusíte mít obavy použít jeho kúru.
- Biopotraviny nejsou geneticky modifikované.
- Neobsahují umělé konzervanty, aromata a dochucovadla.
- Při pěstování či chovu bioproduktů se postupuje podle zásad ekologického zemědělství.
- Živočišné produkty pak neobsahují pro naše zdraví nebezpečná antibiotika nebo hormony.
- Například bio vejce obsahují více prospěšných tuků – omega 3 mastných kyselin.
- Svůj organismus nebudete zatěžovat těžkými kovy, které biopotraviny neobsahují.
- Podpoříte životní prostředí a návrat k původnímu způsobu života.
Biopotraviny a jejich nevýhody
V porovnání s konvenčně pěstovanou zeleninou obsahuje bio zelenina až o 90 % méně pesticidů a až o 50 % méně dusičnanů. U biopotravin máte jistotu, že jsou vystaveny pravidelné kontrole. Přesto v nich můžete vidět následující nevýhody. K nim patří:
- vyšší cena,
- nižší trvanlivost,
- menší dostupnost,
- horší vzhled, například méně atraktivnější barva nebo velikost (je to typické hlavně u ovoce a zeleniny, jejichž růst není podporován hnojivy).