I v pohádce se říká, že „sůl je nad zlato“. Už v ní ale neřekli, jak nadbytek soli negativně ovlivňuje lidské zdraví. Jaká je zdravá denní dávka soli a co způsobuje dlouhodobé přesolování?
Sůl je pro lidské zdraví nezbytná, ale v přiměřeném množství
Sůl tělo potřebuje. S deficitem sodíku, který lze doplnit obyčejnou kuchyňskou solí, se však takřka nesetkáme. Problém je opačný, a to nadbytek soli. Sůl je důležitým elektrolytem a základním iontem a je zodpovědná za správnou funkci organismu. Především je důležitá pro tvorbu zdravých svalů. Pokud bychom přece jen řešili případný nedostatek sodíku v potravě, z dlouhodobého hlediska by mohlo docházet až k vážnému poškození tělesných funkcí. Jak už jsme ale zmínili, nedostatek soli nehrozí a problémem je naopak její nadbytek. Ten je mimo jiné způsobený popularitou rychlého občerstvení, kde o sůl v potravinách není nouze.
Jaká je doporučená denní dávka soli?
Doporučená denní dávka soli je pouhých 5 gramů. To však neznamená, že bychom si potraviny mohli denně dosolit pěti gramy soli. Spousta z této denní dávky je už skryta v běžné stravě. Na dosolení nám tedy zbývá množství jednoho gramu a méně.
Co je nadbytek soli?
Za nadbytek soli je považován denní příjem ve výši 5 gramů soli a více. Věděli jste, že smrtelnou dávkou chloridu sodného je množství mezi 150 až 280 gramy? O dlouhodobém nadbytku soli odborná společnost vášnivě diskutuje a varuje před ním. Je totiž vážným zdravotním rizikem vedoucím nejen k infarktu (následek vysokého krevního tlaku), ale také k obezitě.
Jak solení ovlivňuje zdraví?
Nadbytek soli a dlouhodobý nadbytek soli má na zdraví negativní dopad. Odborníci doporučují jídlo na talíři vůbec nedosolovat. Právě dosolování nekontrolovatelně zvedá příjem soli.
Co může způsobit nadbytek soli?
- zvyšuje krevní tlak, což přetěžuje srdce a hrozí jeho selhání
- zvyšuje riziko infarktu a mrtvice
- zadržuje vodu v organismu, čímž přetěžuje ledviny
- způsobuje otoky
- může stát za vznikem obezity
- způsobuje ledvinové kameny
- může způsobit rakovinu žaludku
- ničí chuťové buňky, které jsou v případě slané chuti otupělé a člověk pak solí více a více
- objevuje se nadýmání
- můžete trpět nadměrnou žízní
- negativně ovlivňuje střevní mikrobiom
- z dlouhodobého hlediska může vést k demenci
Se solí to tedy v žádném případě nepřehánějte. Sůl je pro tělo sice důležitá, musíme však myslet hlavně na to, že mnoho soli už je skyryto v běžných potravinách a hranice zdravého množství soli je tedy lehce překročitelná.