Sirup z květů bezinky

Porce: 5 litrů
Doba příravy: 180 min + 24 hod.

Gynex

Reklama

Ingredience

Větší kusy květu bezinky
cca 40 ks
Citróny
3 ks
Voda
4 litry
Cukr krupice
4 kg
Kyselina citrónová
3 - 4 lžičky

Postup

Sirup z květů bezinky má výraznou chuť po bezinkách a jakoby medovou příchuť. U nás doma velice rychle mizí, takže ho děláme min. ze dvou dávek.

Příprava:

Do velkého hrnce si dáme květy bezu, na plátky nakrájené citróny, které jsme pořádně opláchli a zalijeme je vychladlou převařenou vodou.

Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme při pokojové teplotě 24 hodin uležet.

Po vylouhování směs přecedíme do čistého velkého hrnce přes síto s plátýnkem, přidáme 4 kg cukru, 3-4 lžičky kyseliny citrónové a zahříváme za občasného promíchání, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Pak nalijeme sirup do čistých skleněných láhví, uzavřeme je víčkem a necháme vychladnout ve vodorovné poloze.

Skladujeme v chladu a nejlépe opět ve vodorovné poloze, aby k sirupu nemohl vzduch.

Ředíme dle potřeby vodou, při podávání můžeme přidat i plátek citrónu nebo máty a kombinovat ho i se sodovkou.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Mrkvový salát

Mrkvový salát

Saláty
15 min.
1 porce
Fotografie: Pomazánka z bílé ředkve a tvarohu

Pomazánka z bílé ředkve a tvarohu

Ostatní
30 min.
3 porce
Fotografie: Ovesná kaše do skleničky

Ovesná kaše do skleničky

Sladké
10 min.
1 porce
Fotografie: vafle z ovesných vloček

Vafle z ovesných vloček

Sladké
10 min.
1 porce
Fotografie: Špenatový mug cake

Špenátový mug cake

Slané pečivo, Ostatní
10 min.
1 porce