Sirup z květů bezinky má výraznou chuť po bezinkách a jakoby medovou příchuť. U nás doma velice rychle mizí, takže ho děláme min. ze dvou dávek.
Příprava:
Do velkého hrnce si dáme květy bezu, na plátky nakrájené citróny, které jsme pořádně opláchli a zalijeme je vychladlou převařenou vodou.
Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme při pokojové teplotě 24 hodin uležet.
Po vylouhování směs přecedíme do čistého velkého hrnce přes síto s plátýnkem, přidáme 4 kg cukru, 3-4 lžičky kyseliny citrónové a zahříváme za občasného promíchání, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Pak nalijeme sirup do čistých skleněných láhví, uzavřeme je víčkem a necháme vychladnout ve vodorovné poloze.
Skladujeme v chladu a nejlépe opět ve vodorovné poloze, aby k sirupu nemohl vzduch.
Ředíme dle potřeby vodou, při podávání můžeme přidat i plátek citrónu nebo máty a kombinovat ho i se sodovkou.