Levandulový sirup v létě krásně osvěží, může sloužit jako šťáva a v zimě pomůže s podrážděným žaludkem či nechutenstvím. Vyzkoušejte recept z naší kuchyně a připravte si výbornou domácí levandulovou šťávu či sirup.
Postup:
Do hrnce dáme vodu, omyté a na plátky nakrájené citróny, květy levandule, přivedeme k varu a cca 15 minut povaříme.
Pak sundáme z ohně a necháme přikryté v chladnější místnosti 24 hodin louhovat.
Druhý den scedíme přes plátýnko do druhého hrnce, přidáme cukr a zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Pak přidáme kyselinu citrónovou, pořádně promícháme, a ještě horké plníme do skleněných lahví.
Skladujeme v chladu (v lednici) ve vodorovné poloze, aby bylo víčko zalité sirupem a nedostal se k němu vzduch.