Formu na dort nebo pekáč vyložíme pečicím papírem, necháme ho přesahovat i přes okraj, a dno ještě trochu pomažeme rozehřátým máslem.
Čokoládu si nakrájíme na menší kousky, dáme ji do misky a přidáme 1 lžíci kakaa, mletou kávu a med.
Máslo necháme rozpustit v kastrůlku, a ještě horké ho nalijeme na čokoládu, promícháme a necháme 3 minuty odležet.
Mezitím si ve šlehači vyšleháme vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a rumem. Do vyšlehané směsi zamícháme čokoládovou směs, mouku a druhou část kakaa.
Mícháme, dokud nám nevznikne hladká konzistence. Těsto nalijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v troubě při 180 °C zhruba 15 minut. Pak formu s brownies vyndáme, 2x s ní bouchneme o rovné prkénko, čímž se naruší povrch těsta a sedne si.
Poté vrátíme zpět do trouby a pečeme ještě 10-15 minut.
Upečené brownies necháme vychladnout ve formě. Vychladlé ho s pečicím papírem vyndáme a můžeme ho ozdobit nebo jen nakrájet a zbaštit. U nás zmizí velmi rychle.