Špenátové taštičky z bramborového těsta

Porce: 6
Doba příravy: 90 min.

Gynex

Reklama

Ingredience

Mražený špenát
400 g
Cibule
1 kus
Česnek
2 stroužky
Sůl
dle chuti
Vařené brambory
700 g
Hladká mouka
300 g
Řepkový olej
1 lžíce
Sezam
dle chuti

Postup

Oloupeme brambory, nakrájíme na kostky a dáme vařit do hrnce s mírně slanou vodou.

Než se nám brambory uvaří, tak si připravíme náplň taštiček.

V menším hrnci si zlehka orestujeme nakrájenou cibuli s rozmačkaným česnekem. Následně přidáme mražený špenát, sůl a pod pokličkou dusíme cca 15 minut.

Uvařené brambory scedíme, přesuneme do velké mísy a necháme vychladnout.

Jakmile nám brambory i špenátová směs vychladnou, můžeme se pustit do přípravy těsta.

K uvařeným bramborám přidáme hladkou mouku, řepkový olej, sůl a vodu. Vše důkladně promícháme a ručně vypracujeme vláčné těsto. Těsto by nemělo být příliš suché, ale ani příliš lepkavé, abychom s ním mohli následně pohodlně pracovat.

Mísu s těstem zakryjeme potravinovou fólií a necháme alespoň 30 minut uležet.

Těsto následně nakrájíme na cca stogramové kousky, ze kterých ručně vypracujeme kolečka. Bramborové těsto není tak pevné jako těsto připravené pouze z mouky, proto by kolečka neměla být příliš tenká, aby se nám neprotrhla. Těsto si vždy dle potřeb poprášíme moukou, ať se nám při práci nelepí.

Vypracované kolečko z jedné strany posypeme sezamem a semínka do těsta vmáčkneme, aby se neodlepila. Těsto otočíme posypanou stranou dolů a na střed vložíme špenátovou směs. Přeložíme napůl a okraje spojíme zmáčknutím vidličkou.

Kapsičky vyskládáme na plech, potřeme řepkovým olejem, propíchneme vidličkou, aby nepraskly, a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na cca 30 minut.

Jakmile jsou taštičky dozlatova upečené, vyndáme je, necháme trochu vychladnout a následně hurá na ně.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Kari rýže s cizrnou a polníčkem

Kari rýže s cizrnou a polníčkem

Těstoviny a rýže, Veganské, Vegetariánské
90 min.
4 -5 porcí
Fotogrfie: Gnoochi s žampiony a cottage

Gnocchi s houbami a Cottage

Ostatní, Bez lepku
40 min.
3 - 4 porce
Fotografie: Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Vegetariánské, Sladké, Veganské
30 min + 4 hod. v lednici
4 porce
Fotografie: Bramboračka babičky Janičky

Bramboračka babičky Janičky

Polévky, Veganské, Vegetariánské
60 min.
5 porcí
Fotografie: Bezlepkové odpalované těsto

Bezlepkové odpalované těsto

Bez lepku, Sladké
2 - 2,5 hod
3 plechy