Salát s artyčoky a brynzou můžeme jíst jen tak na chuť nebo jako přílohu k masu. Artyčok připomíná velký bodlák a díky jeho obsahovým látkám zlepšuje trávení, je bez tuku, plný vitamínů a vlákniny. A samozřejmě chutná skvěle.
Příprava:
Zelené fazolky uvaříme ve slané vodě cca 20 minut, přecedíme a necháme vychladnout.
Z čerstvých artyčoků vykrojíme srdíčka (stonek a větší část artyčoku odkrojíme, odkrojíme i lístky a vydlabeme lžičkou chmýří) a dáme hned do vody s citrónovou šťávou nebo octem, aby nezčernaly. Když je máme takto připravené, dáme je vařit do osolené vody s olivovým olejem a šťávou z ½ citrónu.
Vaříme cca 20 minut. Uvařené artyčoky nakrájíme na kostičky, ledový salát opláchneme, nakrájíme na menší kousky a smícháme v míse s fazolkami a artyčoky.
Pokud máme nakládané artyčoky, tak je pouze nakrájíme a rovnou použijeme do salátu.
V menší mističce smícháme brynzu se šlehačkou, nalijeme směs na zeleninu, opepříme, případně osolíme, promícháme a můžeme podávat.