Připravíme si menší pekáček a nasypeme do něj ovesné vločky, mák, mandlovou mouku a směs promícháme.
Oloupeme banány, které následně rozmačkáme a důkladně vmícháme do suché směsi. Banány našemu dortu dodají sladkou chuť, tudíž nepotřebujeme sladit přidaným cukrem.
Ve varné konvici přivedeme k varu vodu, kterou následně nalijeme na připravenou směs a důkladně zamícháme. Vodu přiléváme postupně a opatrně, aby směs nebyla příliš řídká. Dort by nám potom dostatečně neztuhl a měli bychom místo dortu spíše ovesnou kaši.
Dort necháme odstát do úplného vychladnutí, následně pekáček překryjeme potravinovou fólií a vložíme na pár hodin do lednice, kde nám dort hezky ztuhne.
Vysoký podíl máku a mandlové mouky se postará o to, že dort bude po ztuhnutí krásně krémový, aniž bychom použili máslo nebo jakýkoliv jiný přidaný tuk.
Dort nakrájíme na porce a navrch dáme vlašské ořechy, krájený banán a čerstvé lístky máty peprné.