Quinoa je považována za super potravinu, protože obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, je vhodná pro veganskou i bezlepkovou dietu a je dobře stravitelná. Vyzkoušejte výborné rizoto z quinoy a s tempehem. Díky kombinaci zeleniny, hub, česneku a uzeného tempehu chutná rizoto skvěle.
Postup:
Quinou propláchneme a vaříme v osolené vodě cca 15 minut (některé druhy se namáčí předem, aby nebyla quinoa hořká, proto je důležité si předem přečíst návod na vaření uvedený na obalu a dle něj postupovat).
Mezitím si oloupeme cibulku a nakrájíme nadrobno. Mrkev, česnek a cuketu rovněž oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Na pánvi s rozpáleným olejem orestujeme dozlatova cibulku, přidáme na kostičky nakrájený tempeh a chvíli restujeme, pak přidáme nakrájenou zeleninu, houby, pepř, sůl, zamícháme a necháme dusit přikryté pokličkou cca 30 minut.
Občas zkontrolujeme, zda není potřeba přilít trochu vody a promícháme.
K hotové směsi přimícháme uvařenou quinou, nasekanou petrželovou nať a můžeme podávat.