Rizoto z quinoy a s tempehem

Porce: 4 porce
Doba příravy: 60 min.

Gynex

Reklama

Ingredience

Quinoa
250 g
Cibule
1 ks
Mrkev
2 ks
Menší cuketa
1 ks
Sušené či mražené houby
250 g
Tempeh uzený
200 g
Česnek
3 stroužky
Olivový olej
4 lžíce
Petrželka
1 svazek
Sůl a pepř
Podle chuti

Postup

Quinoa je považována za super potravinu, protože obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, je vhodná pro veganskou i bezlepkovou dietu a je dobře stravitelná. Vyzkoušejte výborné rizoto z quinoy a s tempehem. Díky kombinaci zeleniny, hub, česneku a uzeného tempehu chutná rizoto skvěle.

Postup:

Quinou propláchneme a vaříme v osolené vodě cca 15 minut (některé druhy se namáčí předem, aby nebyla quinoa hořká, proto je důležité si předem přečíst návod na vaření uvedený na obalu a dle něj postupovat).

Mezitím si oloupeme cibulku a nakrájíme nadrobno. Mrkev, česnek a cuketu rovněž oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

Na pánvi s rozpáleným olejem orestujeme dozlatova cibulku, přidáme na kostičky nakrájený tempeh a chvíli restujeme, pak přidáme nakrájenou zeleninu, houby, pepř, sůl, zamícháme a necháme dusit přikryté pokličkou cca 30 minut.

Občas zkontrolujeme, zda není potřeba přilít trochu vody a promícháme.

K hotové směsi přimícháme uvařenou quinou, nasekanou petrželovou nať a můžeme podávat.

 

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Mrkvové bezlepkové houstičky

Mrkvové bezlepkové houstičky

Bez lepku, Slané pečivo
60 min.
6 - 7 ks
Fotografie: Citrónový koláč bez lepku

Citrónový koláč bez lepku

Bez lepku, Sladké
70 min.
8 - 12
Fotografie: Osvěžující vrstvený salát

Osvěžující vrstvený salát

Saláty
30 min.
4-5
Fotografie: koláč s meruňkami

Meruňkový koláč

Sladké
50 min.
9 ks
Fotografie: cuketové placky

Cuketové placky

Bez laktózy, Ostatní
25 min.
5 ks