Pokud jste viděli pohádku o myšákovi, který učí kuchtíka vařit – Ratatouille, pak víte, že se jedná o známou francouzskou pochoutku. A že chutná skvěle, to můžeme jen potvrdit.
Postup:
Lilek nakrájíme na cca 1 cm silná kolečka nebo čtvrtky (pokud máme větší lilek), dáme je na talíř, posolíme a necháme stát cca 20-30 minut, aby pustily přebytečnou vodu. Pak je opláchneme vodou a otřeme papírovým ubrouskem.
Olivový olej si ohřejeme v hrnci nebo velké pánvi s pokličkou s nepřilnavým povrchem a dáme restovat nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Po chvíli přidáme lilek, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni cca 20 minut.
Občas zamícháme.
Cukety rovněž nakrájíme na kolečka (případně čtvrtky), rajčata a papriku nakrájíme na menší kousky, přidáme je k lilku, přisypeme cukr, ochutíme solí, pepřem a bazalkou a vaříme pod pokličkou 40–50 minut do měkka.
Občas opatrně zamícháme.
Podáváme teplé nebo studené. Můžeme ozdobit čerstvou bazalkou.