Příprava:
Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostičky, lehce osolíme a dáme vařit doměkka.
Po uvaření slijeme přebytečnou vodu a rozšťoucháme.
Mezitím si očistíme pórek, nakrájíme ho na užší kolečka a dáme na pánev s rozpáleným olivovým olejem restovat.
Restujeme za občasného míchání cca 15–20 minut.
Hotový pórek přidáme k bramborům, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, prolisovaný česnek a pořádně promícháme.
Pokud budeme přidávat i nivu, musíme se solí opatrně, protože niva je slaná sama o sobě.
Z vlažné hmoty rukama vytvarujeme menší placičky (cca 7 cm průměr), které obalujeme z obou stran v mouce a hned smažíme na pánvi s nepřilnavým povrchem rovněž z obou stran.
Placičky jsou dobré jako příloha k pečenému masu nebo se dají jíst i samotné. Placičky se dají péci také v troubě, aby nebyly tak mastné.