Kapusta obsahuje Omega 3 mastné kyseliny, které jsou dobré pro zdravé srdce a cévy a pomáhá snižovat cholesterol v krvi. Polévka je krémová a moc dobrá.
Příprava:
Listy kapusty opláchneme, tvrdou vnitřní část vyřízneme (košťál), dáme pryč a listy nakrájíme na proužky.
Menší hrst nakrájené kapusty si dáme stranou na ozdobu.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek rovněž oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci na rozehřátém olivovém oleji orestujeme po dobu cca 2 minut nakrájenou cibulku, pak přidáme česnek a brambory, krátce orestujeme a zalijeme uvařeným zeleninovým vývarem (můžeme i zalít vodou a přidat zeleninový bujón).
Vaříme 10 minut. Poté k zelenině nasypeme nakrájenou kapustu, promícháme a vaříme dalších 15 minut.
Pak odstavíme hrnec z plotny, přilijeme smetanu a tyčovým mixérem rozmixujeme.
Polévku vrátíme na plotnu, ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem, přidáme zbylou kapustu, kterou jsme si nechali stranou a krátce povaříme (1-2 minuty).