Pohankový Kuba

Porce: 4 - 5
Doba příravy: 80 min.

Gynex

Reklama

Ingredience

Čerstvé nebo sušené houby
250 g
Pohanka
250 g
Olivový olej
5 lžic
Cibule
2 - 3 ks
Česnek
7 stroužků
Strouhaný sýr (veganský)
50 g
Sůl, pepř
Podle chuti
Majoránka
1/2 lžičky
Drcený kmín
1/4 lžičky
Petrželová nať
1 - 2 lžičky

Postup

Pohankový Kuba je zdravou variantou klasického Kuby. Ochutnejte náš recept a připravte si na Štědrý den výbornou houbovou pochoutku. Recept je vhodný i pro vegany a vegetariány, jen místo klasického sýru použijete veganský.

Postup:

Pohanku propláchneme ve vodě. Do hrnce si dáme vařit vodu (450 ml), přidáme trochu soli.

Když se voda začne vařit, nasypeme do ní pohanku a stáhneme z ohně – nevaříme. Hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme ho do peřin na cca 20 minut, aby nám pohanka v teple pěkně nabobtnala. Po 20 minutách z pohanky slijeme přebytečnou vodu (pokud nějaká zůstala).

Mezitím si připravíme houby. Pokud máme sušené houby, tak je dáme do horké vody, aby nasákly a změkly. Vyndáme je, až když jsou změklé.

Pokud máme čerstvé houby, tak je očistíme a pokrájíme na malé kousky.

Připravíme si pánev s pokličkou (nebo hrnec s pokličkou). Nalijeme do ní trochu oleje na smažení a dáme restovat oloupanou a nakrájenou cibulku.

Přidáme ještě nasekaný česnek. Po chvilce přidáme houby, přiklopíme, případně přidáme trochu vody a dusíme cca 10 minut. Hotovou houbovou směs sundáme z ohně a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a kmínem.

Ve větší míse nebo hrnci pak houbovou směs smícháme s pohankou, přidáme ještě nastrouhaný sýr a znovu promícháme.

Pekáč vymažeme sádlem nebo tukem Ceres soft, dáme do něj hotovu směs a pečeme v troubě cca 30 minut při 170-180 °C do lehce zlatavé barvy.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Špenátové vafle bez lepku

Špenátové vafle bez lepku

Bez lepku, Slané pečivo
45 - 60 min.
12 ks
Fotografie: Polévka z rukoly a brambor

Polévka z rukoly a brambor

Polévky
45 min.
4 porce
Fotografie: Vrstvený salát z bulguru a rukoly

Vrstvený salát z bulguru a rukoly

Saláty, Veganské, Vegetariánské
45 min.
5 porcí
Fotografie: Salát z červené čekanky a polníčku

Salát z červené čekanky a polníčku

Saláty, Veganské, Vegetariánské
20 min.
4 porce
Fotografie: Tortillové košíčky

Tortillové jednohubky s avokádovou pomazánkou

Slané pečivo, Ostatní
20 min.
12 ks