Pohankový Kuba je zdravou variantou klasického Kuby. Ochutnejte náš recept a připravte si na Štědrý den výbornou houbovou pochoutku. Recept je vhodný i pro vegany a vegetariány, jen místo klasického sýru použijete veganský.
Postup:
Pohanku propláchneme ve vodě. Do hrnce si dáme vařit vodu (450 ml), přidáme trochu soli.
Když se voda začne vařit, nasypeme do ní pohanku a stáhneme z ohně – nevaříme. Hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme ho do peřin na cca 20 minut, aby nám pohanka v teple pěkně nabobtnala. Po 20 minutách z pohanky slijeme přebytečnou vodu (pokud nějaká zůstala).
Mezitím si připravíme houby. Pokud máme sušené houby, tak je dáme do horké vody, aby nasákly a změkly. Vyndáme je, až když jsou změklé.
Pokud máme čerstvé houby, tak je očistíme a pokrájíme na malé kousky.
Připravíme si pánev s pokličkou (nebo hrnec s pokličkou). Nalijeme do ní trochu oleje na smažení a dáme restovat oloupanou a nakrájenou cibulku.
Přidáme ještě nasekaný česnek. Po chvilce přidáme houby, přiklopíme, případně přidáme trochu vody a dusíme cca 10 minut. Hotovou houbovou směs sundáme z ohně a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a kmínem.
Ve větší míse nebo hrnci pak houbovou směs smícháme s pohankou, přidáme ještě nastrouhaný sýr a znovu promícháme.
Pekáč vymažeme sádlem nebo tukem Ceres soft, dáme do něj hotovu směs a pečeme v troubě cca 30 minut při 170-180 °C do lehce zlatavé barvy.