Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
Zmražený špenát necháme roztát, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
Na pánvi s rozehřátým olejem si orestujeme cibuli s česnekem, pak přidáme tofu nakrájené na kostičky a restujeme 8 minut.
Do orestované cibulky nasypeme houby, promícháme, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme cca 8-10 minut.
Pak přidáme špenát, zamícháme a znovu dusíme 5-8 minut.
Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Zapékací mísu si vymažeme olejem, na dno dáme trošku špenátové směsi a na ni poklademe tři pláty lasagní.
Pokračujeme zase směsí, troškou sýru a opět pláty lasagní, na které přijde poslední část špenátové směsi a poslední pláty lasagní.
Takto připravené lasagne zalijeme smetanou, posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe plátky másla (rostlinného tuku).
Dáme péci s pokličkou do trouby rozehřáté na 200 °C na 15 minut. Poté pokličku sundáme a pečeme ještě cca 20-25 minut.