Kynutý koláč s rebarborou a drobenkou

Porce: jedna koláčová forma / 8 porcí
Doba příravy: 90 minut + 2 hodiny kynutí

Gynex

Reklama

Ingredience

Polohrubá mouka
250 g
Krupicový cukr
40 g
Máslo v pokojové teplotě
40 g
Žloutek
1 ks
Droždí
15 g
Polotučné mléko
125 ml
Citronová kůra
Dle chuti
Sůl
Dle chuti
Rebarbora
400 g
Suroviny na drobenku:
Polohrubá mouka
50 g
Krupicový cukr
25 g
Studené máslo
25 g

Postup

V polovině vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek přibližně 10 minut. Do větší mísy nasypeme zbytek mouky a cukru. Přidáme vzešlý kvásek, žloutek, máslo, citronovou kůru, sůl a postupně přiléváme zbytek mléka.

Zpracujeme těsto – nejlépe vařečkou (či robotem) a necháme vykynout na teplém místě přibližně dvě hodiny.

Mezitím si připravíme drobenku a rebarboru. Na drobenku nakrájíme studené máslo na menší kousky, zasypeme cukrem a moukou, rukama rozdrolíme na hrubší drobenku a můžeme nechat místy i větší kousky. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

Když je těsto vykynuté, předehřejeme troubu na 170°C. Kulatou koláčovou formu vymažeme máslem, těsto ještě trochu proděláme rukama, a pak rovnoměrně vtlačíme do formy. Těsto poházíme oloupanou a nakrájenou rebarborou a hojně zasypeme drobenkou. Okraje těsta lze potřít trochou rozpuštěného másla. Pečeme přibližně 20 minut, nebo dokud nejsou okraje koláče zlatavé.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Salát se žampiony a polníčkem

Salát se žampiony a polníčkem

Saláty
40 min.
3 - 4 porce
Fotografie: Sachr dort s jablky bez lepku

Sachr dort s jablky bez lepku

Bez lepku
90 min.
12 porcí
Fotografie: Těstoviny s žampiony, tofu a špenátem

Těstoviny se žampiony, tofu a špenátem

Těstoviny a rýže, Veganské, Vegetariánské
60 min.
3 porce
Fotografie: Slaný koláč s mozzarellou a řeřichou

Slaný koláč s mozzarellou a řeřichou

Bez lepku, Slané pečivo
70 min.
8 ks
Fotografie: Chřestovo-brokolicový krém

Chřestovo-brokolicový krém

Polévky
20 min.
4 porce