Kynutý koláč s rebarborou a drobenkou

Porce: jedna koláčová forma / 8 porcí
Doba příravy: 90 minut + 2 hodiny kynutí

Gynex

Reklama

Ingredience

Polohrubá mouka
250 g
Krupicový cukr
40 g
Máslo v pokojové teplotě
40 g
Žloutek
1 ks
Droždí
15 g
Polotučné mléko
125 ml
Citronová kůra
Dle chuti
Sůl
Dle chuti
Rebarbora
400 g
Suroviny na drobenku:
Polohrubá mouka
50 g
Krupicový cukr
25 g
Studené máslo
25 g

Postup

V polovině vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek přibližně 10 minut. Do větší mísy nasypeme zbytek mouky a cukru. Přidáme vzešlý kvásek, žloutek, máslo, citronovou kůru, sůl a postupně přiléváme zbytek mléka.

Zpracujeme těsto – nejlépe vařečkou (či robotem) a necháme vykynout na teplém místě přibližně dvě hodiny.

Mezitím si připravíme drobenku a rebarboru. Na drobenku nakrájíme studené máslo na menší kousky, zasypeme cukrem a moukou, rukama rozdrolíme na hrubší drobenku a můžeme nechat místy i větší kousky. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

Když je těsto vykynuté, předehřejeme troubu na 170°C. Kulatou koláčovou formu vymažeme máslem, těsto ještě trochu proděláme rukama, a pak rovnoměrně vtlačíme do formy. Těsto poházíme oloupanou a nakrájenou rebarborou a hojně zasypeme drobenkou. Okraje těsta lze potřít trochou rozpuštěného másla. Pečeme přibližně 20 minut, nebo dokud nejsou okraje koláče zlatavé.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Mrkvový salát

Mrkvový salát

Saláty
15 min.
1 porce
Fotografie: Pomazánka z bílé ředkve a tvarohu

Pomazánka z bílé ředkve a tvarohu

Ostatní
30 min.
3 porce
Fotografie: Ovesná kaše do skleničky

Ovesná kaše do skleničky

Sladké
10 min.
1 porce
Fotografie: vafle z ovesných vloček

Vafle z ovesných vloček

Sladké
10 min.
1 porce
Fotografie: Špenatový mug cake

Špenátový mug cake

Slané pečivo, Ostatní
10 min.
1 porce