Kopřivový nákyp můžeme podávat jako přílohu k masu nebo jako lehčí svačinku nebo večeři. Chuť je po vejcích, kopřivách a koření. Dobrou chuť.
Příprava:
Ramu si rozehřejeme v hlubší pánvi nebo větším hrnci s nepřilnavým povrchem, přidáme hodně nadrobno nakrájenou cibulku, chvíli restujeme, pak zasypeme moukou a vytvoříme jíšku.
Do hotové jíšky přiléváme za stálého míchání po troškách mléko a metličkou mícháme do hladka, aby se nám nevytvořily hrudky.
Nakonec vmícháme smetanový sýr, dochutíme solí, pepřem, mletým muškátovým oříškem a necháme vychladnout za občasného promíchání. Vznikne nám tzv. bešamel.
Mezitím si spaříme kopřivy ve větším hrnci ve vroucí vodě, chvilku je necháme, a pak přecedíme přes síto a propláchneme pod studenou vodou.
Přebytečnou vodu z nich vymačkáme a nakrájíme je nadrobno.
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Žloutky a nasekané kopřivy zamícháme do vychladlého bešamelu, a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Hmotu přendáme do vymazaného pekáčku, povrch uhladíme (můžeme posypat trochou strouhaného sýru) a pečeme v troubě při 180 °C cca 30 minut.