Kopřivový nákyp

Porce: 8 ks
Doba příravy: 60 min.

Gynex

Reklama

Ingredience

Vršky mladých kopřiv
4 hrsti (plný menší košík)
Cibule
1 ks
Rama
2 lžíce
Rýžová mouka
2 - 3 lžíce
Smetanový sýr
200 g
Sůl
1 lžička
Pepř
Špetka
Vejce
3 ks
Mléko
300 ml
Rýžová mouka
3 lžíce

Postup

Kopřivový nákyp můžeme podávat jako přílohu k masu nebo jako lehčí svačinku nebo večeři. Chuť je po vejcích, kopřivách a koření. Dobrou chuť.

Příprava:

Ramu si rozehřejeme v hlubší pánvi nebo větším hrnci s nepřilnavým povrchem, přidáme hodně nadrobno nakrájenou cibulku, chvíli restujeme, pak zasypeme moukou a vytvoříme jíšku.

Do hotové jíšky přiléváme za stálého míchání po troškách mléko a metličkou mícháme do hladka, aby se nám nevytvořily hrudky.

Nakonec vmícháme smetanový sýr, dochutíme solí, pepřem, mletým muškátovým oříškem a necháme vychladnout za občasného promíchání. Vznikne nám tzv. bešamel.

Mezitím si spaříme kopřivy ve větším hrnci ve vroucí vodě, chvilku je necháme, a pak přecedíme přes síto a propláchneme pod studenou vodou.

Přebytečnou vodu z nich vymačkáme a nakrájíme je nadrobno.

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

Žloutky a nasekané kopřivy zamícháme do vychladlého bešamelu, a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Hmotu přendáme do vymazaného pekáčku, povrch uhladíme (můžeme posypat trochou strouhaného sýru) a pečeme v troubě při 180 °C cca 30 minut.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Čočkové brownies

Čočkové brownies

Sladké
15 min.
6 ks
Fotografie: Salát z žampiónů a petrželky

Salát z žampiónů a petrželky

Saláty
30 min.
3 porce
Fotografie: Rizoto se žampiony a hráškem

Rizoto s hráškem a žampiony

Těstoviny a rýže
45 min.
3 porce
Fotografie: Mrkvový salát s kedlubnou

Mrkvový salát s kedlubnou

Saláty, Veganské, Vegetariánské
45 min.
3 porce
Fotografie: Kuskus a červenou řepou a polníčkem

Kuskus s červenou řepou a polníčkem

Vegetariánské, Veganské
30 min.
3 porce