Dort se švestkami a mákem bez lepku

Porce: 12 ks
Doba příravy: 120 min.

Gynex

Reklama

Ingredience

Na korpus:
Cukr krupice
180 g
Vejce
6 ks
Mletý mák
200 g
Bezlepková mouka Jizerka
100 g
Bezlepkový prášek do pečiva
1 ks
Mletá skořice
1 lžička
Kakao
1 lžíce
Krém:
Plnotučný tvaroh
500 g
Cukr krupice
80 g
Rostlinná šlehačka
250 g
Ztužovač do smetany
1 ks
Mák
1 lžíce
Citronová kůra
1/2 citronu
Na ozdobu:
Švestky
10 ks
Rum
100 ml
Cukr
100 g
Mletá skořice
1 lžička

Postup

Bezlepkový dort se švestkami a mákem ozdobí stůl při oslavě narozenin a všichni ho budou obdivovat. Recept na tento bezlepkový dort pro nás připravila profesionální cukrářka a díky tomu je kvalita zaručena. Ať už slavíte cokoliv, připravte oslavenci dokonalou souhru chutí v jednom a překvapte ho svým kulinářským uměním. Přejeme dobrou chuť!

Postup:

Švestky odpeckujeme, oddělíme půlky od sebe a dáme do kastrůlku. Přidáme cukr, rum, skořici a přivedeme k varu. Vaříme bez pokličky za občasného míchání do zhoustnutí (20-30 minut). Pokud bychom použili zamražené švestky, tak vaříme o něco déle. Necháme zchladnout.

Příprava korpusu:

Vejce si rozdělíme zvlášť na bílky a žloutky. Z bílků si vyšleháme sníh a žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme kakao, skořici a mouku s mákem, nakonec opatrně zamícháme tuhý sníh. Pečeme v horkovzdušné troubě při 170 stupňů Celsia okolo 30 minut. Ke konci hlídáme a zkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém. Smetanu vyšleháme se ztužovačem. V druhé misce promícháme tvaroh s cukrem, mákem, citronovou kůrou a pak opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku.

Korpus si podélně rozřízneme na tři díly. Krém i švestky si rovněž rozdělíme na tři díly. Na každou část korpusu namažeme krém a část švestek, přiklopíme a postup opakujeme. Poslední díl krému namažeme navrch dortu i na boky a ozdobíme švestkami. Podáváme vychlazené.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Kari rýže s cizrnou a polníčkem

Kari rýže s cizrnou a polníčkem

Těstoviny a rýže, Veganské, Vegetariánské
90 min.
4 -5 porcí
Fotogrfie: Gnoochi s žampiony a cottage

Gnocchi s houbami a Cottage

Ostatní, Bez lepku
40 min.
3 - 4 porce
Fotografie: Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Vegetariánské, Sladké, Veganské
30 min + 4 hod. v lednici
4 porce
Fotografie: Bramboračka babičky Janičky

Bramboračka babičky Janičky

Polévky, Veganské, Vegetariánské
60 min.
5 porcí
Fotografie: Bezlepkové odpalované těsto

Bezlepkové odpalované těsto

Bez lepku, Sladké
2 - 2,5 hod
3 plechy