Bezlepkový dort se švestkami a mákem ozdobí stůl při oslavě narozenin a všichni ho budou obdivovat. Recept na tento bezlepkový dort pro nás připravila profesionální cukrářka a díky tomu je kvalita zaručena. Ať už slavíte cokoliv, připravte oslavenci dokonalou souhru chutí v jednom a překvapte ho svým kulinářským uměním. Přejeme dobrou chuť!
Postup:
Švestky odpeckujeme, oddělíme půlky od sebe a dáme do kastrůlku. Přidáme cukr, rum, skořici a přivedeme k varu. Vaříme bez pokličky za občasného míchání do zhoustnutí (20-30 minut). Pokud bychom použili zamražené švestky, tak vaříme o něco déle. Necháme zchladnout.
Příprava korpusu:
Vejce si rozdělíme zvlášť na bílky a žloutky. Z bílků si vyšleháme sníh a žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme kakao, skořici a mouku s mákem, nakonec opatrně zamícháme tuhý sníh. Pečeme v horkovzdušné troubě při 170 stupňů Celsia okolo 30 minut. Ke konci hlídáme a zkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Smetanu vyšleháme se ztužovačem. V druhé misce promícháme tvaroh s cukrem, mákem, citronovou kůrou a pak opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku.
Korpus si podélně rozřízneme na tři díly. Krém i švestky si rovněž rozdělíme na tři díly. Na každou část korpusu namažeme krém a část švestek, přiklopíme a postup opakujeme. Poslední díl krému namažeme navrch dortu i na boky a ozdobíme švestkami. Podáváme vychlazené.