Zelený chřest opláchneme a nakrájíme každý na cca tři nebo čtyři díly, pokud máme i bílý chřest, tak ho oloupeme škrabkou.
Brambory a petržel opláchneme a rovněž škrabkou oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Cibuli a česnek oloupeme, cibulku rozdělíme na čtvrtky.
Takto připravenou zeleninu promícháme v míse se solí, pepřem a olivovým olejem, přendáme ji na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě na 185 °C cca 30 minut.
Během pečení zeleninu promícháme. Pár upečených kousků chřestu si můžeme nechat stranou na ozdobu.
Po upečení zeleninu nasypeme do hrnce s ohřátým vývarem nebo uvařeným vývarem z bujónu a vody a společně vaříme 10 minut.
Poté zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme případně pepřem a solí a vmícháme smetanu.
Polévku přivedeme znovu k varu, ale už nevaříme.
Podáváme ozdobenou chřestem a semínky.