Výborný a vláčný bezlepkový chléb s cuketou chutná po bylinkách a česneku. Připravte si tuto dobrotu podle našeho receptu.
Příprava:
Cukety opláchneme, nastrouháme i se slupkou, dáme do misky, lehce posolíme, promícháme a necháme chvíli odstát, aby pustily přebytečnou vodu.
Mezitím si oloupeme cibulku a česnek.
Cibulku nakrájíme nadrobno, dáme orestovat na pánev s rozpáleným olejem, po chvíli přidáme cuketu, ze které jsme předtím vymačkali přebytečnou vodu a cca 5 minut restujeme.
Ke konci přidáme rozmačkaný česnek, a po chvilce sundáme z ohně a necháme vychladnout.
Do větší mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme droždí a necháme pár minut odležet, pak přidáme mouku, olivový olej, sůl, bazalku, cuketovou směs a vypracujeme polotuhé těsto. Pokud by se těsto hodně lepilo, přidáme ještě trochu mouky.
Z těsta vytvarujeme oválný bochník, dáme ho na plech s pečicím papírem, potřeme ho olejem, přikryjeme ho potravinářkou fólií a necháme ho na teplejším místě cca 30 minut kynout. Po vykynutí vršek bochníku pokapeme trošku vodou a posypeme buď hrubozrnnou solí, nebo sezamovými semínky.
Pečeme ho v troubě nejprve na 220 °C zhruba okolo 15 minut, než získá světle hnědou barvu, a pak teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme cca 25–30 minut, ke konci hlídáme a zkoušíme špejlí.