Bezlepkový chléb s cuketou

Porce: 1 ks
Doba příravy: 2 hod.

Gynex

Reklama

Ingredience

Menší mladé cukety
2 ks
Voda
125 ml
Sušené droždí
1 ks
Česnek
3 stroužky
Sůl
2 lžičky
Olivový olej
2 lžíce
Bezlepková mouka Jizerka
1 a 1/2 hrnku
Sušená bazalka
2 lžičky
Cibule
1 ks (menší)

Postup

Výborný a vláčný bezlepkový chléb s cuketou chutná po bylinkách a česneku. Připravte si tuto dobrotu podle našeho receptu.

Příprava:

Cukety opláchneme, nastrouháme i se slupkou, dáme do misky, lehce posolíme, promícháme a necháme chvíli odstát, aby pustily přebytečnou vodu.

Mezitím si oloupeme cibulku a česnek.

Cibulku nakrájíme nadrobno, dáme orestovat na pánev s rozpáleným olejem, po chvíli přidáme cuketu, ze které jsme předtím vymačkali přebytečnou vodu a cca 5 minut restujeme.

Ke konci přidáme rozmačkaný česnek, a po chvilce sundáme z ohně a necháme vychladnout.

Do větší mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme droždí a necháme pár minut odležet, pak přidáme mouku, olivový olej, sůl, bazalku, cuketovou směs a vypracujeme polotuhé těsto. Pokud by se těsto hodně lepilo, přidáme ještě trochu mouky.

Z těsta vytvarujeme oválný bochník, dáme ho na plech s pečicím papírem, potřeme ho olejem, přikryjeme ho potravinářkou fólií a necháme ho na teplejším místě cca 30 minut kynout. Po vykynutí vršek bochníku pokapeme trošku vodou a posypeme buď hrubozrnnou solí, nebo sezamovými semínky.

Pečeme ho v troubě nejprve na 220 °C zhruba okolo 15 minut, než získá světle hnědou barvu, a pak teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme cca 25–30 minut, ke konci hlídáme a zkoušíme špejlí.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Mrkvový salát

Mrkvový salát

Saláty
15 min.
1 porce
Fotografie: Pomazánka z bílé ředkve a tvarohu

Pomazánka z bílé ředkve a tvarohu

Ostatní
30 min.
3 porce
Fotografie: Ovesná kaše do skleničky

Ovesná kaše do skleničky

Sladké
10 min.
1 porce
Fotografie: vafle z ovesných vloček

Vafle z ovesných vloček

Sladké
10 min.
1 porce
Fotografie: Špenatový mug cake

Špenátový mug cake

Slané pečivo, Ostatní
10 min.
1 porce