Bezlepková vánočka na svátečním stole nesmí chybět. Vyzkoušejte náš recept plný zdravých ingrediencí.
V polovině mléka rozmícháme psyllium a chia a necháme 30 minut nabobtnat.
V druhé polovině rozmícháme droždí, 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
Pak přidáme postupně ostatní suroviny a vypracujeme polotuhé těsto, které lehce poprášíme moukou a necháme v míse kynout na teplém místě cca 1 hodinu.
Mísu přikryjeme utěrkou. Vykynuté těsto lehce prohněteme, rozdělíme na jednotlivé prameny (počet pramenů dle toho jakou vánočku budeme plést) a upleteme vánočku.
Dáme ji na plech s pečicím papírem, potřeme rozmíchaným vajíčkem s mlékem a necháme ještě 20-30 minut vykynout.
Pak znovu potřeme vánočku vajíčkem, můžeme posypat plátky mandlí nebo nahrubo rozsekanými oříšky a dáme péct do horkovzdušné trouby na 180 °C.
Do trouby zároveň vložíme plecháček s vodou.
Po 20 minutách plecháček s vodou vyndáme, a dopečeme ještě cca 10 -15 minut. Ke konci vánočku raději přikryjeme alobalem, aby se nepřipekla.
Zkoušíme špejlí. Po upečení můžeme povrch vánočky lehce pocukrovat.