Bezlepková vánočka

Porce: 1 vánočka
Doba příravy: 4 hod.

Gynex

Reklama

Ingredience

Pohanková mouka
25 g
Bezlepková mouka Jizerka Freee bílá
225 g
Cukr moučka
70 g
Mléko
150 ml
Sušené kvasnice
1 balíček
Vejce
1 ks
Sůl
špetka
Citronová kůra
1/2 bio citronu
Vanilkový cukr
1 ks
Psyllium
1 lžíce
Chia semínka
1 lžíce
Rozinky namočené přes noc v rumu
1 balíček
Mleté ořechy nebo mandle
50 g
1 vejce + lžíce mléka
na potření vánočky

Postup

Bezlepková vánočka na svátečním stole nesmí chybět. Vyzkoušejte náš recept plný zdravých ingrediencí.

V polovině mléka rozmícháme psyllium a chia a necháme 30 minut nabobtnat.

V druhé polovině rozmícháme droždí, 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.

Pak přidáme postupně ostatní suroviny a vypracujeme polotuhé těsto, které lehce poprášíme moukou a necháme v míse kynout na teplém místě cca 1 hodinu.

Mísu přikryjeme utěrkou. Vykynuté těsto lehce prohněteme, rozdělíme na jednotlivé prameny (počet pramenů dle toho jakou vánočku budeme plést) a upleteme vánočku.

Dáme ji na plech s pečicím papírem, potřeme rozmíchaným vajíčkem s mlékem a necháme ještě 20-30 minut vykynout.

Pak znovu potřeme vánočku vajíčkem, můžeme posypat plátky mandlí nebo nahrubo rozsekanými oříšky a dáme péct do horkovzdušné trouby na 180 °C.

Do trouby zároveň vložíme plecháček s vodou.

Po 20 minutách plecháček s vodou vyndáme, a dopečeme ještě cca 10 -15 minut. Ke konci vánočku raději přikryjeme alobalem, aby se nepřipekla.

Zkoušíme špejlí. Po upečení můžeme povrch vánočky lehce pocukrovat.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Smoothie mango

Smoothie mango

Nápoje, Bez laktózy, Veganské, Vegetariánské
10 min.
1 porce
Fotografie: Fazolová pomazánka

Fazolová pomazánka

Luštěniny
10 min.
2 porce
Fotografie: Rýžové nudle s krevetami

Rýžové nudle s krevetami

Těstoviny a rýže, Ostatní
30 min.
2 porce
Fotografie: Ovesná placka s ořechy

Ovesná placka s ořechy

Sladké
10 min.
1 porce
Fotografie: Kari s rýží a tofu

Kari s rýží a tofu

Těstoviny a rýže, Veganské, Vegetariánské
45 min.
3-4 porce