Bezlepková štola na vánočním stole nesmí chybět a ta domácí je prostě nejlepší!
Postup:
Mouku, kvasnice, cukr, část mléka, vejce a trošku soli smícháme a hněteme cca 5 minut, přidáme máslo a hněteme dalších 5 minut.
Přidáme rozinky, madle, kandované ovoce, případně zbytek mléka. Pokud máme formu na štolu, tak ji vymažeme, vložíme do ní těsto, přikryjeme a odložíme na teplé místo na 1 hodinu kynout.
Pokud není forma, tak těsto na vále trošku rozválíme na silnou placku, ze které pak vytvarujeme přeložením požadovaný tvar štoly (z těsta se udělá jedna větší nebo 2 menší).
Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
Pečeme při 170 °C cca 40–50 minut, ke konci hlídáme a zkoušíme špejlí.
Hned po upečení štolu potřeme rozpuštěným máslem se lžičkou rumu a pořádně posypeme moučkovým cukrem.
Po vychladnutí zabalíme do alobalu a necháme týden až dva v chladu (na balkóně nebo ve špajzu) rozležet.
Ať vám bezlepková štola chutná a přejeme veselé Vánoce!