Bezlepková štola

Porce: 2 menší nebo 1 větší štola
Doba příravy: 120 min.

Gynex

Reklama

Ingredience

Bezlepková mouka Jizerka
500 g
Sušené kvasnice
10 g
Teplé mléko
375 ml
Rozpuštěné máslo
125 g
Vejce
2 ks
Rozinky
250 g
Nasekané mandle
250 g
Kandované ovoce
100 g
Máslo
50 g
Moučkový cukr - na posypání
50 g
Rum
1 lžička
Sůl
špetka

Postup

Bezlepková štola na vánočním stole nesmí chybět a ta domácí je prostě nejlepší!

Postup:

Mouku, kvasnice, cukr, část mléka, vejce a trošku soli smícháme a hněteme cca 5 minut, přidáme máslo a hněteme dalších 5 minut.

Přidáme rozinky, madle, kandované ovoce, případně zbytek mléka. Pokud máme formu na štolu, tak ji vymažeme, vložíme do ní těsto, přikryjeme a odložíme na teplé místo na 1 hodinu kynout.

Pokud není forma, tak těsto na vále trošku rozválíme na silnou placku, ze které pak vytvarujeme přeložením požadovaný tvar štoly (z těsta se udělá jedna větší nebo 2 menší).

Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.

Pečeme při 170 °C cca 40–50 minut, ke konci hlídáme a zkoušíme špejlí.

Hned po upečení štolu potřeme rozpuštěným máslem se lžičkou rumu a pořádně posypeme moučkovým cukrem.

Po vychladnutí zabalíme do alobalu a necháme týden až dva v chladu (na balkóně nebo ve špajzu) rozležet.

Ať vám bezlepková štola chutná a přejeme veselé Vánoce!

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Špagety s cuketovou omáčkou

Špagety s cuketovou omáčkou

Omáčky, Těstoviny a rýže
Fotografie: Ovesné placičky

Ovesné placičky - slané sušenky

Slané pečivo
45 min + 5 h na namočení vloček
20 - 24 ks
Fotografie: Mrkvovo - jablečné muffiny bez lepku

Mrkvovo – jablečné muffiny bez lepku

Bez lepku, Sladké
60 min.
24 ks
Fotografie: Sójové maso po Katalánsku

Sójové maso po Katalánsku

Veganské, Vegetariánské
90 min.
3 porce
Fotografie: Maková bábovka

Maková bábovka

Sladké
25 min.
14 ks