Bezlepková štola

Porce: 2 menší nebo 1 větší štola
Doba příravy: 120 min.

Gynex

Reklama

Ingredience

Bezlepková mouka Jizerka
500 g
Sušené kvasnice
10 g
Teplé mléko
375 ml
Rozpuštěné máslo
125 g
Vejce
2 ks
Rozinky
250 g
Nasekané mandle
250 g
Kandované ovoce
100 g
Máslo
50 g
Moučkový cukr - na posypání
50 g
Rum
1 lžička
Sůl
špetka

Postup

Bezlepková štola na vánočním stole nesmí chybět a ta domácí je prostě nejlepší!

Postup:

Mouku, kvasnice, cukr, část mléka, vejce a trošku soli smícháme a hněteme cca 5 minut, přidáme máslo a hněteme dalších 5 minut.

Přidáme rozinky, madle, kandované ovoce, případně zbytek mléka. Pokud máme formu na štolu, tak ji vymažeme, vložíme do ní těsto, přikryjeme a odložíme na teplé místo na 1 hodinu kynout.

Pokud není forma, tak těsto na vále trošku rozválíme na silnou placku, ze které pak vytvarujeme přeložením požadovaný tvar štoly (z těsta se udělá jedna větší nebo 2 menší).

Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.

Pečeme při 170 °C cca 40–50 minut, ke konci hlídáme a zkoušíme špejlí.

Hned po upečení štolu potřeme rozpuštěným máslem se lžičkou rumu a pořádně posypeme moučkovým cukrem.

Po vychladnutí zabalíme do alobalu a necháme týden až dva v chladu (na balkóně nebo ve špajzu) rozležet.

Ať vám bezlepková štola chutná a přejeme veselé Vánoce!

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama

Další zdravé recepty

Fotografie: Muffiny s Cottage a vločkami

Muffiny s Cottage a vločkami

Slané pečivo, Maso, Ostatní
15 min.
6 ks
Fotografie: banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Sladké, Ostatní
20 min.
10 ks
Fotografie: Hrachová polévka

Hrachová polévka

Polévky, Bez lepku, Veganské, Vegetariánské
40 min.
4 porce
Fotografie: Salát z hlávkové kapusty a cizrny

Salát z hlávkové kapusty s cizrnou

Saláty, Luštěniny, Veganské, Vegetariánské
120 min.
5 porcí
Fotografie: Šeříkový sirup s granátovým jablkem

Šeříkový sirup s granátovým jablkem

Nápoje
2 hod.+ 24 hod.
2 l