Žampion

Fotografie: Žampiony
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Žampiony jsou nejen chutné a v kuchyni dost dobře využitelné, ale také s nimi můžete zahradničit. Na pěstování žampionů není nic složitého a zvládne to i úplný začátečník. Z vlastní úrody žampionů pak můžete v kuchyni experimentovat dle libosti.

Jaké látky žampion obsahuje a jak působí na naše zdraví?

Žampiony nejsou pouze chutné a v kuchyni dobře využitelné, ale jsou také velmi zdravé. Najdete v nich spoustu vitamínů, minerálů a dalších látek, které příznivě působí na naše zdraví.

O žampionech je známo, že:

  • podporují imunitní systém
  • působí antiviroticky
  • mají protizánětlivý účinek
  • jsou vhodné pro diabetiky i při redukčních dietách
  • skvěle ovlivňují léčbu atopického ekzému
  • působí jako silný antioxidant
  • mají protimutagenní účinek
  • chrání játra před poškozením
  • mírní vedlejší účinky chemoterapie
  • posilují metabolismus
  • rozpouští hleny

V žampionech najdete vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín D, vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík, zinek, jód, chrom, selen, antibiotické látky agaritin, kampestrin (ty obsahují zejména plodnice) a další látky, které pozitivně ovlivňují organismus.

Jak vypěstovat žampiony?

Dobrou zprávou je, že žampiony zvládnou vypěstovat i úplní začátečníci.

Existují tři způsoby, jakými je lze pěstovat:

  • pořídit si hotovou žampionovou sadu – tzv. žampionovou zahrádku (je nejméně náročná a žampiony můžete pěstovat v kterémkoliv ročním období)
  • žampiony můžete vysadit pomocí vlastního nebo zakoupeného substrátu a podhoubí do vlastní bedýnky
  • žampionové podhoubí můžete vysadit přímo na zahradu do trávy

Hotová sada pro pěstování žampionů

Pro úplné začátečníky doporučujeme hotové sady pro pěstování žampionů, které lze sehnat v zahradnictví i na internetu v cenovém rozmezí 150 až 500 Kč (dle velikosti). Výhodou těchto sad je skutečnost, že s nimi můžete žampiony pěstovat v kteroukoliv roční dobu.

Velmi často koupíte žampionovou sadbu v papírové krabici se silonem. Dno krabice obsahuje naočkovaný a napěchovaný substrát. Nahoře je pak zvlášť zabalená vrchní zemina.

  1. Krabici otevřete a silon převlékněte přes její rohy.
  2. Na naočkovaný substrát rovnoměrně vysypte vrchní nebo také krycí zeminu – měla by být vysoká přibližně 3 cm.
  3. Rašelinu zvlhčete rozprašovačem (voda by se neměla zdržovat na dně vaku).
  4. Po navlhčení substrát přikryjte fólií (buď je přiložena, nebo použijete silon, který jste převlékali přes papírovou krabici). Tuto žampionovou zahrádku pak postavte do místnosti s teplotou 20 – 25 °C.
  5. Po osmi až 14 dnech se na povrchu krycí zeminy objeví bílý povlak. To je signál pro to, abyste bedýnku umístili do chladnějšího místa s teplotou 14 až 18 °C. Substrát udržujte pořád vlhký. Prvních žampionů se od této chvíle dočkáte přibližně po dvaceti dnech. Žampiony plodí ve vlnách, a proto je můžete sbírat průběžně. Sbírají se pouze zralé houby, a to jemným pootočením a vytáhnutím ze substrátu.
Zdroj: Freepik.com

Jak pěstovat žampiony v trávě na zahradě?

Žampiony však můžete pěstovat i venku na zahradě. I tady budete potřebovat žampionové podhoubí, které zakoupíte v zahrádkářství nebo na internetu. Venku můžete žampiony vysazovat od jara do podzimu. Potřebovat pro ně budete vlhké a stinné místo na zahradě. Trávu v požadovaných místech vyhrabejte do hloubky cca 5 cm a do země zasaďte žampionové podhoubí o velikosti vlašského ořechu (do každé takto připravené mělké jámy). Podhoubí pak přikryjte vyrytým trsem trávy a důkladně zavlažujte. Prvních žampionů se na zahrádce můžete dočkat přibližně za 12 týdnů od výsadby.

Žampiony a jejich využití v kuchyni

Žampiony v kuchyni opravdu nikdy nepřekáží, a to díky četnosti jejich využití. Se žampiony se dá dělat takřka cokoliv – lze je vařit, dusit, zapékat, restovat, smažit, nakládat, grilovat i sušit. Zpracovat je můžete k masu, do polévek, omáček, pomazánek a jsou i skvělým samostatným pokrmem. Před jakoukoliv přípravou stačí žampiony očistit od hlíny a případně krátce opláchnout. Pokud je však oplachujete, a pak je chcete ještě skladovat, je velmi důležité jejich usušení. V opačném případě by mohly žampiony vodu nasáknout a začít plesnivět. V lednici vám žampiony vydrží dva až tři dny. Přebytek žampionů můžete s klidem zamrazit pro pozdější potřebu. Mrazí se však pouze čerstvé žampiony bez poškození, a to buď celé hlavy, nebo nakrájené na plátky.

Lehký žampionový salát s vejci

Na žampionový salát s vejci budete potřebovat:

  • 400 g žampionů
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • půl lžíce hořčice
  • 1 lžíci jemně nasekaného kopru
  • jarní cibulku

Žampiony nakrájejte na větší kousky a asi 8 minut je povařte v osolené vodě s citrónem. Sceďte je a nechte vychladnout. Ke studeným žampionům přidejte na kostičky nakrájená vajíčka, najemno nasekanou jarní cibulku, kopr, hořčici, zakysanou smetanu a jogurt. Ochuťte solí a pepřem a podávejte s čerstvým pečivem nebo jen tak.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fresh ripe organic cauliflower on wooden background. Healthy eating concert
Květák
mirik_celer_1
Miřík celer
Bouquet  Colts Foot or Tussilago on a white background
Podběl lékařský
Closeup of true morel mushrooms surrounded by autumn leaves  against a blurry background
Smrž obecný
Young nettle leaves. Fresh organic nettle leaves. Stinging nettle leaves. Common nettle. Phytotherapy
Kopřiva dvoudomá
Fotografie: Angrešt
Angrešt

Viaflorin

Reklama