Žampiony jsou nejen chutné a v kuchyni dost dobře využitelné, ale také s nimi můžete zahradničit. Na pěstování žampionů není nic složitého a zvládne to i úplný začátečník. Z vlastní úrody žampionů pak můžete v kuchyni experimentovat dle libosti.
Jaké látky žampion obsahuje a jak působí na naše zdraví?
Žampiony nejsou pouze chutné a v kuchyni dobře využitelné, ale jsou také velmi zdravé. Najdete v nich spoustu vitamínů, minerálů a dalších látek, které příznivě působí na naše zdraví.
O žampionech je známo, že:
- podporují imunitní systém
- působí antiviroticky
- mají protizánětlivý účinek
- jsou vhodné pro diabetiky i při redukčních dietách
- skvěle ovlivňují léčbu atopického ekzému
- působí jako silný antioxidant
- mají protimutagenní účinek
- chrání játra před poškozením
- mírní vedlejší účinky chemoterapie
- posilují metabolismus
- rozpouští hleny
V žampionech najdete vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín D, vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík, zinek, jód, chrom, selen, antibiotické látky agaritin, kampestrin (ty obsahují zejména plodnice) a další látky, které pozitivně ovlivňují organismus.
Jak vypěstovat žampiony?
Dobrou zprávou je, že žampiony zvládnou vypěstovat i úplní začátečníci.
Existují tři způsoby, jakými je lze pěstovat:
- pořídit si hotovou žampionovou sadu – tzv. žampionovou zahrádku (je nejméně náročná a žampiony můžete pěstovat v kterémkoliv ročním období)
- žampiony můžete vysadit pomocí vlastního nebo zakoupeného substrátu a podhoubí do vlastní bedýnky
- žampionové podhoubí můžete vysadit přímo na zahradu do trávy
Hotová sada pro pěstování žampionů
Pro úplné začátečníky doporučujeme hotové sady pro pěstování žampionů, které lze sehnat v zahradnictví i na internetu v cenovém rozmezí 150 až 500 Kč (dle velikosti). Výhodou těchto sad je skutečnost, že s nimi můžete žampiony pěstovat v kteroukoliv roční dobu.
Velmi často koupíte žampionovou sadbu v papírové krabici se silonem. Dno krabice obsahuje naočkovaný a napěchovaný substrát. Nahoře je pak zvlášť zabalená vrchní zemina.
- Krabici otevřete a silon převlékněte přes její rohy.
- Na naočkovaný substrát rovnoměrně vysypte vrchní nebo také krycí zeminu – měla by být vysoká přibližně 3 cm.
- Rašelinu zvlhčete rozprašovačem (voda by se neměla zdržovat na dně vaku).
- Po navlhčení substrát přikryjte fólií (buď je přiložena, nebo použijete silon, který jste převlékali přes papírovou krabici). Tuto žampionovou zahrádku pak postavte do místnosti s teplotou 20 – 25 °C.
- Po osmi až 14 dnech se na povrchu krycí zeminy objeví bílý povlak. To je signál pro to, abyste bedýnku umístili do chladnějšího místa s teplotou 14 až 18 °C. Substrát udržujte pořád vlhký. Prvních žampionů se od této chvíle dočkáte přibližně po dvaceti dnech. Žampiony plodí ve vlnách, a proto je můžete sbírat průběžně. Sbírají se pouze zralé houby, a to jemným pootočením a vytáhnutím ze substrátu.
Jak pěstovat žampiony v trávě na zahradě?
Žampiony však můžete pěstovat i venku na zahradě. I tady budete potřebovat žampionové podhoubí, které zakoupíte v zahrádkářství nebo na internetu. Venku můžete žampiony vysazovat od jara do podzimu. Potřebovat pro ně budete vlhké a stinné místo na zahradě. Trávu v požadovaných místech vyhrabejte do hloubky cca 5 cm a do země zasaďte žampionové podhoubí o velikosti vlašského ořechu (do každé takto připravené mělké jámy). Podhoubí pak přikryjte vyrytým trsem trávy a důkladně zavlažujte. Prvních žampionů se na zahrádce můžete dočkat přibližně za 12 týdnů od výsadby.
Žampiony a jejich využití v kuchyni
Žampiony v kuchyni opravdu nikdy nepřekáží, a to díky četnosti jejich využití. Se žampiony se dá dělat takřka cokoliv – lze je vařit, dusit, zapékat, restovat, smažit, nakládat, grilovat i sušit. Zpracovat je můžete k masu, do polévek, omáček, pomazánek a jsou i skvělým samostatným pokrmem. Před jakoukoliv přípravou stačí žampiony očistit od hlíny a případně krátce opláchnout. Pokud je však oplachujete, a pak je chcete ještě skladovat, je velmi důležité jejich usušení. V opačném případě by mohly žampiony vodu nasáknout a začít plesnivět. V lednici vám žampiony vydrží dva až tři dny. Přebytek žampionů můžete s klidem zamrazit pro pozdější potřebu. Mrazí se však pouze čerstvé žampiony bez poškození, a to buď celé hlavy, nebo nakrájené na plátky.
Lehký žampionový salát s vejci
Na žampionový salát s vejci budete potřebovat:
- 400 g žampionů
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce bílého jogurtu
- půl lžíce hořčice
- 1 lžíci jemně nasekaného kopru
- jarní cibulku
Žampiony nakrájejte na větší kousky a asi 8 minut je povařte v osolené vodě s citrónem. Sceďte je a nechte vychladnout. Ke studeným žampionům přidejte na kostičky nakrájená vajíčka, najemno nasekanou jarní cibulku, kopr, hořčici, zakysanou smetanu a jogurt. Ochuťte solí a pepřem a podávejte s čerstvým pečivem nebo jen tak.